Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών μετά την απόφαση φαρμακευτικών συλλόγων να αναστείλουν την διάθεση των δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ. Γιατί έγινε αυτό; διότι όπως λέγεται για όλα τα κακώς καμωμένα υπεύθυνοι έτσι τουλάχιστον εμφανίζονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι οι φαρμακοποιοί.

Στην συνάντηση  που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε με θέμα την παράταση της διάθεσης των σελφ τεστ από τα φαρμακεία, οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στην συνάντηση από τον ΠΦΣ προσπαθώντας να διατηρήσουν ένα καλό κλίμα, ζήτησαν όχι οικονομικά ανταλλάγματα αλλά επίλυση των θεσμικών ζητημάτων που λιμνάζουν ουκ ολίγα χρόνια φέρνοντας σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς φαρμακοποιούς, θυμίζοντας δεσμεύσεις του παρελθόντος που είτε έχουν ξεχαστεί είτε οι αρμόδιοι σφυρίζουν κλέφτικα στο άκουσμά τους.  Ποιες είναι αυτές;

ΜΗΣΥΦΑ...το αγκάθι

Κατά πληροφορίες, οι εκπρόσωποι που βρέθηκαν στην τελευταία συνάντηση με τους αρμοδίους της πολιτείας για τα σελφ τεστ ζήτησαν να δεσμευτούν με Νόμο ότι τα Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα δεν θα περάσουν και σε άλλα κανάλια διάθεσης. Δέσμευση που πρέπει να έχει τη βούλα του Νόμου και όχι της Υπουργικής Απόφασης. Και το ερώτημα είναι γιατί έχουν τόση πρεμούρα οι φαρμακοποιοί με αυτά τα σκευάσματα. Διότι πρωτίστως είναι δική τους ύλη, δεύτερον είναι φάρμακα και τρίτο είναι το βασικό τους έσοδο για την επιβίωσή τους.

ΦΥΚ...δεύτερο αγκάθι

Ποιος δεν θυμάται τις τυμπανοκρουσίες το 2020 (με τα προεόρτια το 2019) ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αναλάμβαναν τη διάθεση κάποιων ΦΥΚ περιορισμένων στον αριθμό στην αρχή αλλά με προοπτική - τουλάχιστον αυτό λεγόταν από την πλευρά της κυβέρνησης να διευρυνθεί η λίστα τους-  ενώ είχε μείνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να οριστεί κάποια επιστημονική αμοιβή. Και μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν ότι το ξέσπασμα της πανδημίας πήγε αρκετές υποθέσεις πίσω, και ως ένα σημείο να υπάρχει δίκιο, όμως και από την άλλη όταν ο άλλος -ο όποιος άλλος - έχει τη δαμόκλειο σπάθη των γεωμετρικά αυξανόμενων υποχρεώσεων από πάνω του θέλει λύσεις σε λιμνάζοντα προβλήματα

Τα χαράτσια

  • Μόλις πριν από μερικούς μήνες συζητήθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (14ο Τμήμα, Τριμελές) οι πρώτες προσφυγές κατά πράξεων του ΕΟΠΥΥ με τις οποίες επιβλήθηκε ποσό επιστροφής  0,8% επί της λιανικής τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων αναφοράς . Παράγοντες αναφέρουν πρόκειται για ακόμη ένα τιμωρητικό μέτρο καθώς ο φαρμακοποιός δεν ευθύνεται αν ο ασθενής αγοράσει πρωτότυπο και όχι γενόσημο φάρμακο! Την ίδια στιγμή, όμως υπέρ πίστεως έχει πάει το κίνητρο χορήγησης bonus (0,3%) για όσους προωθούν γενόσημο. 
  • Rebate από 0,5% έως 5% μέχρι 35.000 ευρώ και από εκεί και πάνω αυξάνεται επί των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων. Ενα ακόμη μέτρο που είναι εκτός λογικής  και συγκαταλέγεται στις ελληνικές πρωτοτυπίες υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. 

Το πυροτέχνημα

Η πρόταση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να μετακινηθεί το clawback των ιατροτεχνολογικών από τις εταιρείες εισαγωγής των υλικών αυτών στα φαρμακεία. Ανάλογα με το είδος και με βάση τα στοιχεία του 2019 που έχουμε στη διάθεσή μας -το clawback του 2020 έχει βγει μόνο το πρώτο εξάμηνο- κυμαίνεται από 5% και φτάνει μέχρι και 20% περίπου.

Συγκεκριμένα στα σκευάσματα Ειδικής Διατροφής είναι στο 8%, στα επιθέματα ξεπερνά το 19%,στα λοιπά αναλώσιμα υλικά (π.χ. τραχειοστομίες) διαμορφώνεται στο 6%, στα οστομικά υλικά φτάνει στο 5%, ενώ στα υλικά για το διαβήτη ξεπερνά το 15%. 

Kατά πληροφορίες κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην τελευταία συνάντηση ενημέρωσαν -για να είναι και τύποις εντάξει- ότι αν ισχύσει κάτι τέτοιο από 1/9/2021 θα καταγγείλουν την σύμβαση. 

Και καταλήγουμε στο θέμα των self test.

Eντός της επόμενης εβδομάδας το θέμα έρχεται στο ΔΣ του ΠΦΣ προκειμένου να αποφασιστεί καταρχήν η παράταση μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι έχουν τεστ μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Δεν τέθηκε καν θέμα πληρωμής των φαρμακοποιών για την  διάθεση των τεστ, απλώς ζητήθηκε από τους αρμόδιους να δοθεί η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να διαθέτουν πακέτα των 4 τεμαχίων, καθώς λόγω Καλοκαιριού και διακοπών υπάρχουν αλλαγές στην κανονικότητα της λειτουργίας των καταστημάτων. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλές ώρες καθιστικής ζωής και μη κατανάλωση καφέ συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα