Η διατροφή μας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα μας. Επηρεάζει και τη διάθεσή μας... μέσα από το πώς επηρεάζει το σώμα μας. Ναι, προφανώς η ψυχική και η σωματική μας υγεία δεν είναι δύο ξεχωριστές οντότητες, και όταν υποφέρει η μία, σύντομα θα ακολουθήσει και η άλλη. Και όταν η ψυχική μας υγεία ήδη βαραίνει από διάφορα συμπτώματα κατάθλιψης, οι λάθος τροφές μπορούν να κάνουν αυτά τα συμπτώματα ακόμα χειρότερα.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγουμε, λοιπόν;

Χυμοί φρούτων

Ο λόγος που δεν μας βοηθούν είναι ότι προσφέρουν θερμίδες, ζάχαρη, κάποιες βιταμίνες αλλά τίποτα παραπάνω. Ένα ολόκληρο φρούτο έχει φυτικές ίνες, συνεπώς και είναι πιο θρεπτικό, και δεν θα αυξομειώσει τόσο απότομα το σάκχαρο στο αίμα μας.

Αναψυκτικά

Το ίδιο ακριβώς, απλά με πολύ περισσότερη ζάχαρη. Επίσης, τα αναψυκτικά επηρεάζουν και τον ύπνο μας, που ήδη η κατάθλιψη μπορεί να έχει απορρυθμίσει. Και μην νομίζετε πως τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιο αθώα. Για την ακρίβεια, πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η ζημιά που προκαλούν στον οργανισμό είναι μεγαλύτερη.

Λευκό ψωμί

Το απόλυτο comfort food. Δυστυχώς, όπως και να το δούμε, είναι σκέτη ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει για λευκά ζυμαρικά και λευκό ρύζι. Είναι τροφές που θα αυξήσουν και μετά θα ρίξουν εξίσου γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα, αφήνοντάς μας να νιώθουμε εντελώς στερημένοι από ενέργεια.

Κέτσαπ

Δεν είναι ντομάτα. Είναι ντομάτα με πάρα πολλή ζάχαρη.

Καφές

Εδώ το πράγμα είναι λίγο περίεργο. Για άτομα που καταναλώνουν καφέ χωρίς πρόβλημα, μπορεί να είναι και ιδιαίτερα καλός για την αντιμετώπιση του άγχους και της κακής διάθεσης - και λόγω καφεΐνης, και λόγω της όλης ιεροτελεστίας. Για άτομα που δεν πίνουν καφέ, μάλλον είναι λάθος επιλογή για μέρα που δεν αισθάνεστε καλά. Φυσικά, η υπερβολή θα έχει κακές συνέπειες για τον οποιονδήποτε.

Energy drinks

Είναι σαν πολύ hardcore εκδοχή του καφέ. Επίσης, με πολύ απλά λόγια, γκουαρανά = τεράστια δόση καφεΐνης. Για να μην μιλήσουμε για το πόση ζάχαρη έχουν μέσα τα περισσότερα από αυτά.

Αλκοόλ

Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο "ένα ποτηράκι", και πολλές φορές ούτε στο "ένα ποτηράκι την ημέρα". Το πρόβλημα είναι πως το αλκοόλ (πέρα από τοξίνη) δημιουργεί εθισμό και τα άτομα που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα είναι αρκετά πιο πιθανό να ενδώσουν σε εθιστικές συμπεριφορές.

Τα αλλαντικά

Τεράστιες ποσότητες αλατιού που απορρυθμίζουν τον οργανισμό μας, έξτρα κορεσμένα λιπαρά... Αυτές είναι ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά τη διάθεσή μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα