Η τελευταία έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου δείχνει ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ (75%) θεωρούν τα εμβόλια της νόσου COVID-19 ως τον μοναδικό τρόπο για τον τερματισμό της πανδημίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν αποδέχονται τα εμβόλια αλλά και πολλοί που φοβούνται πως δεν είναι απόλυτα ασφαλή. 

Τα αποτελέσματα πάντως της τελευταίας έρευνας του έκτακτου ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι σχεδόν σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιθυμούν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ το 79% σκοπεύουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ, όσον αφορά την ηλικία των ερωτηθέντων, εκείνοι που είναι κάτω των 45 ετών εμφανίζονται πιο διστακτικοί.

Κατά μέσο όρο, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στη χώρα τους.

Μια σχετική πλειοψηφία εκφράζει την ικανοποίησή της για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ διαχειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού (47% ικανοποιημένοι, 45% δυσαρεστημένοι). Οι γνώμες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτής της στρατηγικής από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ελαφρώς πιο επικριτικές (46% ικανοποιημένοι, 49% δυσαρεστημένοι).

Τι απαντούν οι Έλληνες 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή βρίσκεται κάπου στην μέση μεταξύ όλων των ευρωπαικών χωρών αναφορικά με την αποδοχή ή μη των εμβολιασμών.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν σε σχετικά καλό ποσοστό 27% (έναντι 32% του μεσου ευρωπαικού όρου) ότι θα εμβολιάζονταν όσο το δυνατό πιο γρήγορα κατά του κορωνοιού, ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 32% (37% ο μέσος όρος), ότι θα εμβολιαστούν κάποια στιγμή μέσα στο 2021 14% (10% ο μέσος ευρωπαικός όρος) και ότι δεν θα εμβολιαστούν ποτέ 12% (9% ο μέσος ευρωπαικός όρος).

Αναφορικά για το αν το εμβόλιο θα βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας, 66% απαντούν θετικά, πως είναι δηλαδή πολύ σημαντικό, ενώ 28% ως μάλλον σημαντικό. Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων απαντά πως το εμβόλιο προστατεύει κατά της COVID - 19, ενώ 70% αυτών πιστεύει πως το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από το να μεταδοθεί ο ιός σε συγγενείς και φίλους. 

Τέλος, στο ερώτημα για το αν το εμβόλιο θα επιτρέψει και πάλι την επανέναρξη της φυσιολογικής επαγγελματικής ζωής, 59% των Ελλήνων απαντά θετικά και 32% μάλλον την στιγμή που ο μέσος ευρωπαικό όρος ανέρχεται σε 50%. 

Το έκτακτο αυτό ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 21 - 26 Μαίου και εξετάζει και άλλες παραμέτρους του εμβολιασμού. Σε γενικές γραμμές πάντως η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια είναι θετική, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα