Κανείς δεν χαίρεται στην ιδέα του εμετού, αλλά η εμετοφοβία είναι μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει υπερβολικά έντονο στρες. Το άτομο που πάσχει εμετοφοβία μπορεί να φοβάται την ιδέα ότι θα κάνει το ίδιο εμετό, ότι θα δει κάποιον άλλο σε αυτή τη θέση.

Ενώ δεν είναι και τόσο σπάνια, δεν είναι απόλυτα κατανοητή η αιτία της. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι πως δεν πρόκειται για απλή αίσθηση αηδίας και αποστροφής, αλλά για κανονική φοβία, που μπορεί να αφήσει το άτομο να νιώθει παράλυτο και μόνο στην σκέψη.

Οι φοβίες δεν αποτελούν απλά ένα ακόμα παράλογο άγχος, αλλά μπορούν να φτάσουν σε σημείο να εμποδίζουν την καθημερινή ζωή. Το άτομο θα δυσκολεύεται να βγει από το σπίτι του ή να πηγαίνει σε συγκεκριμένα μέρη, λόγω του φόβου του. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένα άτομο που φοβάται τα αεροπλάνα. Δεν θα μπορεί να πετάξει για να φτάσει πιο γρήγορα σε έναν προορισμό, εκτός και αν μάθει να διαχειρίζεται την φοβία του. Για ένα άτομο που φοβάται τον εμετό, τα πιθανά σημεία που μπορεί να "χτυπήσει" αυτό το άγχος είναι αμέτρητα. Συνεπώς, σε περιπτώσεις που η φοβία αφεθεί εκτός ελέγχου, τα αποτελέσματα μπορούν να είναι πολύ άσχημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Έχει να κάνει αρκετά με το τι είδους φοβία αντιμετωπίζετε και πού την επικεντρώνετε. Είναι σχετική με εσάς, ή με κάποιον άλλο; Φοβάστε ότι θα γίνει αν καταναλώσετε αλκοόλ ή κάποια τροφή, ή κάποια άλλη ουσία; Φοβάστε ότι θα δείτε κάποια ταινία που θα σας προκαλέσει αίσθηση εμετού ή που θα δείχνει σκηνές στις οποίες χαρακτήρες κάνουν εμετό;

Μπορεί να κάνετε περιορισμούς στη διατροφή σας, τρώγοντας μόνο ασφαλή τρόφιμα, που είστε σίγουροι ότι δεν θα προκαλέσουν εμετό.

Μπορεί να αποφεύγετε το αλκοόλ εντελώς, ακόμα και αν ξέρετε ότι ένα ποτήρι δεν θα σας πειράξει.

Μπορεί να αποφεύγετε να πάρετε κάποιο φάρμακο, αν ξέρετε ότι έχει ως πιθανή παρενέργεια τη ναυτία.

Μπορεί η ιδέα της εγκυμοσύνης να είναι εντελώς απαγορευτική.

Μπορεί στην ιδέα του εμετού να δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε και να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς σας.

Μπορεί να σας βγει επιπλέον η φοβία των μικροβίων και οι βρώμικες επιφάνειες να σας κάνουν να νιώθετε ότι θα κάνετε εμετό.

Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, όπως να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας.

Μπορεί, σε πολύ έντονες περιπτώσεις, να αποφεύγετε εντελώς τα μέρη με άλλο κόσμο και να εμφανίζετε αγοραφοβικές τάσεις.

Πέρα από το άγχος, συναισθήματα ντροπής μπορεί να εμφανιστούν γύρω από την ίδια την παρουσία της παράλογης φοβίας.

Οι περισσότερες φοβίες προκαλούνται μετά από κάποια τραυματική εμπειρία. Στην περίπτωση της εμετοφοβίας, είναι πιθανό να υπάρχει κάποια στιγμή στο παρελθόν που κάνατε εμετό δημόσια, εσείς ή κάποιο άτομο και το είδατε. Μπορεί να είχατε πάθει κάποια τροφική δηλητηρίαση που να σας πείραξε αρκετά, ή ακόμα και κάποιος κατά λάθος να έκανε εμετό πάνω σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε, αν έχει φτάσει σε σημείο να επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή, είναι η ψυχοθεραπεία. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντικαταθλιπτικά χάπια έχουν βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν φοβίες όπως αυτή του εμετού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα