Μια μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης με πρόσφατο ιστορικό θεραπείας με Bacillus Calmette-Guérin (BCG) είχαν χαμηλότερο ποσοστό λοίμωξης SARS-CoV-2 ( COVID-19 ) από εκείνους που είχαν λάβει θεραπεία πριν από ένα χρόνο. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν στο περιοδικό Clinical and Experimental Vaccine Research.

Το εμβόλιο BCG, που χρησιμοποιείται για την προστασία κατά της φυματίωσης, είναι γνωστό ότι προσφέρει κάποιου βαθμού ανοσία έναντι αρκετών βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων. Επίσης, κάποια στοιχεία δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν έλλειψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με το BCG έχουν υψηλότερη έξαρση λοιμώξεων από την COVID-19.

Οι ερευνητές  που συμμετείχαν στην έρευνα ανέλυσαν 102 ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης με ιστορικό θεραπείας με BCG με δεδομένα που έλαβαν από το μητρώο του Uro-Oncology Research Center. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν άνδρες (86%) και περισσότερο από το ήμισυ άνω των 65 ετών (55%). Μετά την εγγραφή, ο πληθυσμός που ενδιαφέρθηκε εξετάστηκε / παρακολουθήθηκε για λοίμωξη από την COVID-19, διαπιστώθηκε ότι το 12,7% είχε τον ιό. Οποιαδήποτε άτομα με ιστορικό προηγούμενων κακοηθειών εκτός από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και τις γενετικές διαταραχές αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Η θεραπεία BCG μπορεί να προσφέρει ένα «Δυνητικά προστατευτικό αποτέλεσμα»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στο 13% των ασθενών με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19, το 84,6% είχε λάβει λιγότερες από τρεις δόσεις του BCG και το 15% είχε λάβει τρεις ή περισσότερες δόσεις . Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης COVID-19 ήταν υψηλότερη μεταξύ των ασθενών με ιστορικό θεραπείας με BCG που χρονολογείται περισσότερο από ένα χρόνο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πρόσφατη θεραπεία με το συγκεκριμένο εμβόλιο (19% έναντι 11,1%).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Γενικά, τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι το ποσοστό λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 μεταξύ ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης ήταν περίπου 13%. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι παρόλο που οι οικογένειες ορισμένων ασθενών είχαν αναπτύξει COVID-19 και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρή, οι ασθενείς που είχαν λάβει θεραπεία με BCG δεν νόσησαν ή νόσησαν ήπια με Κορωνοϊό.

Αν και δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λήψης θεραπείας BCG και της ανάπτυξης  COVID-19, το ποσοστό μόλυνσης σε ασθενείς που είχαν λάβει πρόσφατα θεραπεία με BCG ήταν χαμηλότερο έναντι εκείνων που είχαν λάβει θεραπεία ένα χρόνο πριν.

Τελικά, δεδομένου ότι ο εμβολιασμός BCG είναι διαθέσιμος και φθηνός, προτείνεται να διεξαχθούν ευρύτερες κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για την ανίχνευση της συσχέτισης μεταξύ αυτού του εμβολίου και της πρόληψης της COVID-19 και την αξιολόγηση των πιθανών μη ειδικών ανοσογόνων επιδράσεων.

Πηγές:
docwirenews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''