Το αλκοόλ συνδέθηκε με 740.000 νέα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως το 2020, δηλαδή το 4% όλων των νέων διαγνωσμένων περιστατικών.

Η Harriet Rumgay, του International Agency for Research on Cancer, δήλωσε ότι οι τάσεις δείχνουν ότι αν και υπάρχει μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ανά άτομο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση του αυξάνεται σε ασιατικές χώρες όπως στην Κίνα και την Ινδία, καθώς και στην υποσαχάρια Αφρική.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η πανδημία αύξησε τα ποσοστά αλκοόλ σε ορισμένες χώρες.

Η Rumgay και άλλοι ειδικοί στον εθισμό, ανησυχούν ότι συμπεριφορές κατανάλωσης αλκοόλ που υιοθετήθηκαν στην πανδημία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμες συνήθειες.

Η ειδικός σημειώνει ότι η έρευνα υπογραμμίζει τη συμβολή ακόμα και σχετικά χαμηλών επιπέδων αλκοόλ σε ποσοστά καρκίνου -που είναι ανησυχητικό.

Το 77% των  περιστατικών καρκίνου που συνδέονταν με το αλκοόλ ήταν άντρες και το 23% γυναίκες.

Οι καρκίνοι του οισοφάγου (189.700), του ήπατος  (154.700) και του μαστού  (98.300) ήταν οι πιο συνήθεις και ακολουθούν του παχέος εντέρου, του ορθού, του στόματος και του φάρυγγα.

Η μεγάλη και η επικίνδυνη κατανάλωση ποτού συνέβαλε στα μεγαλύτερη νούμερα περιστατικών στο 47% και 39%, αντίστοιχα, αλλά η μέτρια κατανάλωση αφορούσε περίπου το 14% των περιστατικών.

Ανα περιοχή, τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνων σε σχέση με το αλκοόλ ήταν στην ανατολική Ασία και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (6%), ενώ τα χαμηλότερα ήταν στη Βόρειο Αφρική και τη δυτική Ασία-κάτω από 1%.

Ανα χώρα, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα στη Μογγολία και χαμηλότερα στο Κουβέιτ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις