Άλματα παρατηρούνται στη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η γνωστή με το όνομα "ινδική" παραλλαγή, τείνει να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο και στη χώρα μας, οδηγώντας με μεγάλες ταχύτητες το τέταρτο κύμα.

Τα εξειδικευμένα εργαστήρια την εντοπίζουν όλο και πιο συχνά στα δείγματα που αναλύουν και εκτιμάται πως είναι πλέον θέμα εβδομάδων το συγκεκριμένο στέλεχος να επικρατήσει πλήρως.

Το Αμερικανικό Κέντρο Νοσημάτων (CDC) και το Ευρωπαϊκό (ECDC) έχουν προειδοποιήσει πρόσφατα πως η παραλλαγή Δέλτα θα επικρατήσει στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μέσα στο καλοκαίρι.

Οι εκτιμήσεις φαίνεται πως επιβεβαιώνονται πλήρως και στην Ελλάδα, όπου εντοπίζεται στο 56% των δειγμάτων που αναλύονται για μεταλλάξεις. Η αύξηση είναι εκθετική.

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνεται η πορεία του σε τρεις μεγάλες περιοχές: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου έχουν απομονωθεί τα περισσότερα κρούσματα.

Μέσα σε τέσσερις μόλις μέρες, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν χθες 466 νέα θετικά στη μετάλλαξη κρούσματα στο σύνολο της χώρας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 868, από 402 την περασμένη Πέμπτη.

Τα περισσότερα αφορούν την Αττική (633) και ακολουθούν το Ηράκλειο (76) και η Θεσσαλονίκη (38). Στο Ηράκλειο, ωστόσο, φαίνεται μία σχετική σταθεροποίηση.

 Σύνολο θετικών δειγμάτων στην παραλλαγή Δέλτα

 Ημερομηνία Αττική Θεσσα-λονίκη  Ηράκλειο Σύνολο χώρας
17 Ιουνίου  -  - 11
24 Ιουνίου 28 2 - 29
1 Ιουλίου 34 5 30 54
8 Ιουλίου 39 5 58 121
15 Ιουλίου 242 12 75 402
19 Ιουλίου 633 38 76 868

Χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και βρίσκεται παντού στη χώρα. Όπως εξηγεί, αν και το 59% του ενήλικου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση, υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - σημειώνει - εκτινάχτηκε σε μόλις δυο εβδομάδες, ενώ τον περασμένο χειμώνα, με χειμωνιάτικο καιρό, χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να υπάρξει τέτοια αύξηση.

Για το ίδιο θέμα, ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρει πως το αποτύπωμα της επιδημικής έξαρσης σε αυτή τη φάση σχετίζεται με την επιδημική αύξηση του στελέχους Δέλτα και έχει δύο χαρακτηριστικά:

  • Από τη μία οι διαγνώσεις είναι πολύ πιο συχνές σε νέους μικρότερης ηλικίας των 40 ετών και από την άλλη σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση.
  • Παρόμοιο προφίλ, αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων, παρατηρήθηκε στην έξαρση του δεύτερου κύματος, τον περασμένο Οκτώβριο - Νοέμβριο.

Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχει ίδιας έντασης μετατόπιση του φορτίου από τις νεαρές ηλικίες στις μεγαλύτερες, με συνέπεια το προφίλ νοσηρότητας να είναι σαφέστατα, προς το παρόν, πιο ελαφρύ από το κύμα του Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Πηγές:
ΕΟΔΥ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα
Καρκίνος μαστού:  Πώς επιδρά στη σωματική και ψυχική ευεξία η σχέση της γυναίκας με τον σύντροφο
Μήπως τρώω πολύ γρήγορα;