Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή ύπνου που επηρεάζει το 10% έως 20% του ενήλικου πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η νόσος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Μια νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το να είσαι πιο ενεργός και να περνάς λιγότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια περιλαμβάνει την επανειλημμένη, διαλείπουσα απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η απόφραξη μειώνει ή σταματά τη ροή του αέρα στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου  της καρδιαγγειακής νόσου και του διαβήτη τύπου 2.

Το ροχαλητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε πονοκεφάλους, σε εναλλαγές στη διάθεση και σε υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταξύ των άλλων αρνητικών επιπτώσεων.

Ο ρόλος της φυσικής δραστηριότητας

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυξημένη καθιστική ζωή, μπορεί να συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.  Η νόσος συνδέεται με επιπλέον σωματικό λίπος, χρόνια φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και κατακράτηση υγρών.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Respiratory Journal.

Πηγές:
European Respiratory Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια