Oμάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Birmingham  στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι η φαινοφιμπράτη -και η ενεργή μορφή της, το φαινοφιβρικό οξύ- μπορεί να μειώσει σημαντικά τη μόλυνση από τον SARS-COV-2.

Ένα από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των μη φυσιολογικών  επιπέδων λιπιδίων στο αίμα θα μπορούσε να μειώνει τη μόλυνση που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 έως και 70 %, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

"Τα δεδομένα, μας δείχνουν ότι η φαινοφιμπράτη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 και επίσης την εξάπλωση του ιού", δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Elisa Vicenzi, από το Επιστημονικό Ινστιτούτο San Raffaele στην Ιταλία.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το φάρμακο, εάν εγκριθεί σε κλινικές δοκιμές, μπορεί να είναι χρήσιμο σε άτομα για τα οποία τα εμβόλια δεν συνιστώνται ή δεν είναι κατάλληλα, όπως παιδιά, άτομα με υπερ-ανοσολογικές διαταραχές και εκείνα που χρησιμοποιούν ανοσοκατασταλτικά.

Η φαινοφιμπράτη έχει εγκριθεί για χρήση από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (NICE).

Είναι ένα από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία καταστάσεων όπως υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα.

Οι ερευνητές είπαν ότι δύο κλινικές δοκιμές του φαρμάκου βρίσκονται σε εξέλιξη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Η ομάδα των επιστημόνων σημείωσε ότι πρόσθετα αδημοσίευτα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η φαινοφιβράτη είναι εξίσου αποτελεσματική έναντι των νεότερων παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών Alpha και Beta. Η έρευνα συνεχίζεται επίσης για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά της παραλλαγής Delta.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]