Πολλοί άνθρωποι με ύποπτους σπίλους στο δέρμα δεν τους αντιλαμβάνονται, αλλά τους ανακαλύπτουν τυχαία οι δερματολόγοι όταν εξετάζουν το δέρμα σε όλο το σώμα τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Όπως έδειξε, οι δερματολόγοι έχουν διπλάσια πιθανότητα να εντοπίσουν τον δερματολογικό καρκίνο όταν ελέγχουν ολόκληρο το δέρμα των ασθενών τους, παρά όταν εξετάζουν μόνο τοπικά έναν σπίλο που τους έχει φανεί ύποπτος. Ειδικότερα, περισσότεροι από τους μισούς δερματικούς καρκίνους που είχε ομάδα 1.010 ασθενών είχαν εντοπιστεί σε άλλα σημεία από εκείνα που είχαν ανησυχήσει τους ασθενείς.

«Αν οι δερματολόγοι δεν είχαν ελέγξει όλο το δέρμα αυτών των ασθενών, οι καρκίνοι τους δεν θα είχαν γίνει εγκαίρως αντιληπτοί», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Murad Alam, καθηγητής Δερματολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο.

Στους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εντοπιστεί συνολικά 1.563 δερματικοί καρκίνοι. Από αυτούς, οι 797 (το 51%) εντοπίστηκαν από τους δερματολόγους όταν εξέτασαν συνολικά το δέρμα των ασθενών. Οι υπόλοιποι είχαν εντοπιστεί τοπικά από τους ίδιους τους ασθενείς ή τους οικογενειακούς γιατρούς τους που τους παρότρυναν στη συνέχεια να επισκεφτούν έναν δερματολόγο.

Οι δερματικοί καρκίνοι που εντοπίστηκαν κατά την ολική εξέταση του δέρματος ήταν κυρίως βασικοκυτταρικά καρκινώματα (το 69%), ακανθοκυτταρικά καρκινώματα (το 28%) αλλά και μελανώματα (το 3%). Το μελάνωμα είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος. Αν δεν εντοπιστεί εγκαίρως, μπορεί να απειλήσει τη ζωή.

«Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως όποιος έχει αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος ή ύποπτη βλάβη στο δέρμα, πρέπει να εξετάζεται συνολικά και όχι μόνο τοπικά. Η πρακτική αυτή μπορεί να σώσει ζωές», τόνισε ο Alam.

Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος διατρέχουν, π.χ., τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια, όσοι έχουν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό δερματικού καρκίνου, τα άτομα με πολλούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα και τα άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά.

Η νέα έρευνα θα δημοσιευτεί στο ιατρικό περιοδικό International Journal of Women's Dermatology.

Ο καρκίνος του δέρματος είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος, καθώς τα  βασικοκυτταρικά και τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα ανιχνεύονται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το μελάνωμα, όμως, είναι ένας σπάνιος καρκίνος καθώς ανιχνεύεται σε περίπου 132.000 ανθρώπους ετησίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Όταν οι δερματικοί καρκίνοι εντοπιστούν νωρίς, κατά κανόνα είναι ιάσιμοι.

Πηγές:
Northwestern Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα