Το δέρμα μας και το πόσο σφιχτό, λαμπερό και υγιές θα είναι, εξαρτάται και αυτό από τη διατροφή μας. Σίγουρα, παράγοντες όπως το κάπνισμα και το να μη φοράμε αντηλιακό επηρεάζουν την υγεία του δέρματος σε τεράστιο βαθμό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι καλές αλλαγές ξεκινούν και από μέσα.

Συνεπώς, η διατροφή μας παίζει και αυτή το ρόλο της στο πόσο υγιής θα είναι η επιδερμίδα μας. Και ανάλογα με τον τύπο επιδερμίδας που έχουμε, διαφορετικές τροφές θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για εμάς.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να καταλάβετε τι τύπο δέρματος έχετε είναι να μην χρησιμοποιήσετε κανέναν προϊόν στο πρόσωπό σας αφού το πλύνετε, και να παρατηρήσετε πώς είναι μετά από μερικές ώρες. Είναι ξηρό ή λιπαρό; Όλα είναι φυσιολογικά ή υπάρχει ένας συνδυασμός; Επίσης, πόσο εύκολα ερεθίζεται και σπάει; Το χρώμα σας είναι θαμπό ή λαμπερό;

Αν έχετε ξηρή επιδερμίδα...

...χρειάζεστε περισσότερη ενυδάτωση. Πέρα από το ότι πρέπει να πίνετε πολύ νερό καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πολύ νερό, όπως το καρπούζι, το σπανάκι και το αγγούρι. Μην ξεχνάτε τροφές με καλά λιπαρά που θα ενισχύσουν τη λάμψη του δέρματός σας, όπως σολομό και αβοκάντο. Τέλος, αποφύγετε τον καφέ, αλκοόλ και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα...

...δεν πρέπει να κόψετε το λάδι, πάντως. Και όμως, ίσως το πρόβλημα είναι ότι καταναλώνετε κορεσμένα, φλεγμονώδη λιπαρά. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους θα σας βοηθήσουν στην πραγματικότητα να μειώσετε τη λιπαρότητα του δέρματός σας. Περιορίστε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη, επίσης.

Αν έχετε μεικτή επιδερμίδα...

...τότε κάποια σημεία θα είναι ξηρά και κάποια λιπαρά. Ξεκινήστε καταναλώνοντας τροφές που βοηθούν και τους δύο τύπους δέρματος, και προσέξτε τους απλούς υδατάνθρακες - οι οποίοι βάζουν και αυτοί το χεράκι τους στο να βουλώνουν οι πόροι του δέρματος.

Αν έχετε συχνές εξάρσεις ακμής...

...τότε δεν αρκεί μόνο η διατροφή για λιπαρό δέρμα. Η ακμή είναι και ζήτημα φλεγμονών, όπως και μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι για να βοηθήσετε το δέρμα σας, θα πρέπει να σκεφτείτε πιο σοβαρά μερικά συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Φροντίστε να καταναλώνετε άφθονη βιταμίνη C καθημερινά, καθώς και ψευδάργυρο, που τον βρίσκουμε στα θαλασσινά αλλά και στον κολοκυθόσπορο. Υπάρχει η πιθανότητα να σας βοηθήσει το να περιορίσετε τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά αλλά και τα γαλακτοκομικά.