Μερικές φορές είναι υπέροχο να μην κάνουμε τίποτα. Αν, ας πούμε, έχουμε περάσει μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά, ανυπομονούμε να έρθει η Κυριακή και να περάσουμε όλη την ημέρα στον καναπέ, χωρίς ενοχές. Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν έχει λόγο να ανησυχήσει που δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα.

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η απάθεια γίνεται καθημερινότητα; Όταν κάθε πρωί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να σηκωθούμε από το κρεβάτι, επειδή σχεδόν το ίδιο μας το σώμα αρνείται να συνεργαστεί;

Συμβαίνει, ότι μάλλον είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Ή υπερκόπωσης. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, επειδή είναι μια πολύ κακή ρουτίνα στην οποία μπορούμε να πέσουμε πολύ εύκολα.

Κάνουμε ένα διάλειμμα

Και το λέμε πολύ σοβαρά. Για να έχει φτάσει η κατάσταση στο σημείο που δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα απολύτως, μάλλον είναι καλή στιγμή για να ακυρώσουμε τα πάντα και να κάνουμε το ένα πιο σημαντικό: Να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Μία ημέρα, μηδέν στόχοι και ευθύνες, και μόνο πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Μέσα στα οποία – είτε βαριέστε, είτε όχι – πρέπει να υπάρχει και ένα ντους, ίσως και λίγο περπάτημα έξω. Όπως και σωστός ύπνος.

Περπάτημα έξω, που λέτε…

Και ας μην αναλύσουμε πάλι τα οφέλη της γυμναστικής στην ψυχική υγεία, επειδή τα έχουμε αναφέρει εκατό φόρες. Και μερικές φορές χρειάζεται να ακούσουμε τα πιο χειροπιαστά οφέλη. Αυτά που θα νιώσουμε άμεσα. Για παράδειγμα, αν ζείτε κοντά σε μέρος που έχει πράσινο – από πάρκο μέχρι βουνό – το να περπατήσετε είκοσι λεπτά στη φύση μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση. Ο καθαρός αέρας, η αίσθηση ότι ξεφύγατε από την κλεισούρα του σπιτιού ή του γραφείου…  Όλα αυτά επηρεάζουν θετικά τη διάθεσή μας, απλά και μόνο επειδή είναι μικρά διαλείμματα από την συνηθισμένη ρουτίνα μας.

Δεν τα βάζουμε με τον εαυτό μας

Είναι πολύ εύκολο – ειδικά για άτομα που έχουν την τάση να το κάνουν αυτό – να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Ότι είμαστε τεμπέληδες, ότι δεν δουλεύουμε αρκετά, ότι κάποια στιγμή θα τιμωρηθούμε ή θα μείνουμε πίσω επειδή δεν καταφέρνουμε όσα θέλουμε… Και είναι λάθος. Όσο περισσότερο πιέζουμε τον εαυτό μας και του μιλάμε σαν να είναι σκλάβος, θα μας αντιμετωπίζει σαν να είμαστε άτομα που τους ανήκουν σκλάβοι. Δηλαδή με μίσος. Και, ναι, αυτό ήταν ένας πολύ μακροσκελής τρόπος για να πούμε ότι καταλήγουμε να μισούμε τον εαυτό μας επειδή… επειδή χρειάζεται ξεκούραση; Σημάδι των καιρών, αλλά εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο.

Γράφουμε αυτά που νιώθουμε

Το ημερολόγιο είναι η πιο κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για να βάλουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας. Αρχικά, είναι κάτι εντελώς προσωπικό – ειδικά από τη στιγμή που τις περισσότερες φορές είναι χειρόγραφο. Έπειτα, εστιάζοντας περισσότερο στα καλά πράγματα που έχουν συμβεί, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις ισορροπίες στη ζωή μας, χωρίς να αφήνουμε τα κακά κομμάτια να φαίνονται ότι υπερτερούν. Τέλος, αν γράφετε σταθερά σε ημερολόγιο πριν πέσετε για ύπνο, μέσα σε λίγο καιρό ο εγκέφαλός σας θα συνδέσει αυτές τις δύο δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα; Καλύτερος και πιο σταθερός ύπνος, άρα και καλύτερη και πιο ισορροπημένη ψυχική κατάσταση.

Μιλάμε σε ένα κοντινό μας άτομο

Και, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, διαλέγουμε το άτομο που θέλουμε να μας βοηθήσει: Θέλουμε ένα άτομο που είναι καλός ακροατής; Θέλουμε κάποιον να μας καθησυχάσει και να μας πει κάτι που θα ανανεώσει το κουράγιο μας; Μήπως θέλουμε να ζητήσουμε πιο πρακτική βοήθεια από κάποιον φίλο μας που γνωρίζει καλύτερα ή που έχει περάσει τα ίδια; Και, τέλος: Μήπως είναι καλή στιγμή να σκεφτούμε αν θέλουμε να ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα