Παιδιά που υπέστησαν κακοποίηση, παραμέληση ή ζούσαν σε δυσλειτουργικό περιβάλλον είναι πιο πιθανό να έχουν νευρολογικά προβλήματα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή πονοκεφάλους στην ενήλικο ζωή, αναφέρουν ερευνητές.

Ο Dr. Adys Mendizabal, του University of California, δήλωσε ότι τραυματικά γεγονότα στην παιδική ηλικία έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες έρευνες με υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως κάπνισμα και χρήση ουσιών και με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Επίσης έχουν συνδεθεί και με υψηλότερο κίνδυνο για πονοκεφάλους.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, πονοκεφάλους και επιληψία είναι πιο πιθανό να έχουν υποστεί κακοποίηση, παραμέληση ή να έχουν εμπειρία σε δυσλειτουργικό περιβάλλον ως παιδιά σε σύγκριση με τον αμερικανικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 200 ασθενείς σε νευρολογική κλινική. Ο καθένας συμπλήρωσε ερωτηματολόγιο για άσχημες εμπειρίες στα παιδικά του χρόνια και εξετάστηκε για άγχος και κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 24% των ασθενών είχαν υψηλά σκορ σε σύγκριση με το 13% του γενικού πληθυσμού.

Οσοι είχαν υψηλό σκορ χρησιμοποιούσαν συχνά το σύστημα περίθαλψης. Είχαν 21 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν επισκεφτεί τα επείγοντα τουλάχιστον 4 φορές τον προηγούμενο χρόνο και 5 περισσότερες να νοσηλευτούν τουλάχιστον 3 φορές το ίδιο διάστημα.

Αυτοί οι ασθενείς είχαν επίσης εξαπλάσιες πιθανότητες να έχουν άλλες παθήσεις και πενταπλάσιες να έχουν ψυχιατρική νόσο. Σκορ κατάθλιψης και άγχους επίσης ήταν αυξημένα σε πολλούς ασθενείς.

Η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση και δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο