Τα καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) παραμένουν σταθερά η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με αποτέλεσμα 18,6 εκατομμύρια άνθρωποι να χάνονται ετησίως.

Οι αιτίες πολλές: κάπνισμα, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερίνη, παχυσαρκία, καθώς και ατμοσφαιρική ρύπανση, ψυχικό στρες κ.ά.

Για τα 520 εκατομμύρια άτομα που ζουν με καρδιαγγειακές ασθένειες, η COVID-19 αποτέλεσε μία ακόμα απειλή, καθώς οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές μορφές του ιού, ενώ την ίδια στιγμή, φοβούμενοι μήπως κολλήσουν SARS-COV2 αποφεύγουν τα προγραμματισμένα τους ραντεβού με τον γιατρό και απομονώνονται από φίλους και συγγενείς.

Έτσι, στον καιρό της πανδημίας οι έκτακτες καταστάσεις που βιώνουμε στην υγειονομική περίθαλψη, αναδεικνύουν την ανάγκη εξεύρεσης διαφορετικών τρόπων σύνδεσης-επικοινωνίας των ανθρώπων, τόσο μεταξύ τους όσο και με τους γιατρούς τους.

Μέσω του World Heart Day 2021 και του βασικού μηνύματός του “USE HEART TO CONNECT” αναδεικνύεται η ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη αλληλεπίδραση, καθώς η τεχνολογία και τα δεδομένα θα μας βοηθήσουν να γεφυρώσουμε το χάσμα και θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση όλων (νέων και ηλικιωμένων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, ασθενών, εργαζομένων στην κοινότητα και φυσικά γιατρών) να χρησιμοποιούν ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή υγεία.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνοδος κορυφής G7: Προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες
Επικίνδυνη σχέση CoViD με λιπώδη νόσο του ήπατος μεταβολικής αιτιολογίας [ελληνική μελέτη]
Γερμανία: Σύσταση για εξαίρεση από την τιμωρία που αφορά πρόωρη διακοπή εγκυμοσύνης