Νέο επίθεμα για την καρδιά που ανέπτυξε διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Western University θα μπορούσε να κάνει την καρδιά να αντλεί αίμα.

Το πολύ εύκαμπτο επίθεμα, που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Mequanint  και τους συνεργάτες του στο University of Manitoba, μπορεί μια ημέρα να χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της λειτουργίας μιας καρδιάς με βλάβη μετά από ανακοπή.

Μετά από καρδιακή προσβολή και με ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αποκατάσταση της ροής αίματος στον καρδιακό μυ, η καρδιά εξασθενεί ακόμα και μετά από μια πετυχημένη εγχείρηση ή επέμβαση.

Τα περισσότερα από τα καρδιακά κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη σύσπαση της καρδιάς νεκρώνονται πριν την επέμβαση, κάτι που τα σταματά από την πιο σημαντική τους δουλειά-την άντληση αίματος.

Η έννοια των επιθεμάτων για την καρδιά ως επιλογή για αγωγή στην καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι καινούργια. Αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερο το νέο επίθεμα, που θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπινη καρδιά, είναι η μέθοδος χορήγησης και η αγωγιμότητά του, δήλωσε ο Mequanint.

Ο Mequanint δήλωσε ότι σήμερα η χορήγηση καρδιακών επιθεμάτων απαιτεί πάντα εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Επίσης αυτά δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμα, δηλαδή δεν μπορούν να ενσωματωθούν στον μυ για λειτουργική ανάκαμψη.

Tο νέο επίθεμα έχει την ιδιότητα αλλαγής σχήματος. Διπλώνεται και συμπιέζεται σε σύριγγα ή σε καθετήρα, πράγμα που του επιτρέπει να εγχυθεί και να μεταφερθεί με ‘’φανταστικό ταξίδι’’ στον εξασθενημένο καρδιακό μυ.

Όταν φτάσει, το επίθεμα ‘’θυμάται’’ το αρχικό του σχήμα, ξεδιπλώνεται και ενσωματώνεται στον καρδιακό μυ.

Εκεί, κλειδί είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα.

Ο εξασθενημένος καρδιακός μυς, ουλώδης ιστός τώρα, δεν μπορεί να αναγεννηθεί μόνος του ούτε να αντλήσει αρκετό αίμα.

Το νέο επίθεμα μπόρεσε να αποκαταστήσει μεγάλο μέρος της λειτουργίας μιας καρδιάς με βλάβη, σε πειραματόζωο.

Tο επίθεμα αναπτύχθηκε από ελαστίνη, ζελατίνη και νανοσωλήνα άνθρακα με ενσωματωμένα καρδιακά κύτταρα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Biomedical Engineering.

Πηγές:
Photo: Unsplash/CC0 Public Domain

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]