Νέα έρευνα με επικεφαλής το Penn State College of Medicine, αποκαλύπτει ότι τα μανιτάρια μπορεί ενδεχομένως να ωφελούν την ψυχική υγεία.

Ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 24.000 Αμερικανών ενηλίκων μεταξύ 2005 και 2016. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν μανιτάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες για κατάθλιψη.

Τα μανιτάρια περιέχουν αντιοξειδωτικό - εργοθεϊνη- που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη και τη βλάβη ιστών. Ερευνητές έχουν δείξει ότι αντιοξειδωτικά συμβάλλου στην πρόληψη αρκετών ψυχικών νόσων, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη.

Ο Djibril Ba, δήλωσε ότι υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τον κίνδυνο οξειδωτικού στρες, που θα μπορούσε επίσης να μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 45 έτη. Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική σχέση μεταξύ κατανάλωσης μανιταριών και χαμηλότερης πιθανότητας κατάθλιψης, αφού έλαβαν υπόψη κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου, νόσους, φάρμακα και άλλους διατροφικούς παράγοντες. Ωστόσο, δεν υπήρξε σαφές επιπλέον όφελος με σχετικά υψηλή κατανάλωση μανιταριών.

H έρευνα προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα πιθανών οφελών στην υγεία από την κατανάλωση μανιταριών, δήλωσε ο  Joshua Muscat, του Penn State Cancer Institute.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα έρευνα υπογραμμίζει την πιθανή κλινική σημασία και τη σημασία για τη δημόσια υγεία, της κατανάλωσης μανιταριών ως μέσου μείωσης της κατάθλιψης και πρόληψης άλλων νόσων.

Πηγές:
journal of Affective Disorders (2021)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση