Η κολοκύθα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φθινόπωρο, αλλά πρόσφατα άρχισε να αποκτά πιο δημοφιλές προφίλ. Όχι ότι η παραδοσιακή κολοκυθόπιτα δεν ήταν ένα λατρεμένο γλυκό, αλλά πλέον εκτιμούμε την κολοκύθα για τα οφέλη που έχει στην υγεία μας. Είναι γεμάτη φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Η γεύση της είναι αρκετά ουδέτερη και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε σε γλυκές και σε αλμυρές συνταγές.

Ας δούμε μερικές που είναι τόσο εύκολες, που ούτε θα καταλάβετε πότε τις φτιάξατε.

Σκορδάτο χούμους κολοκύθας

Υλικά: 1-2 σκελίδες ψητό σκόρδο

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας νερό

1 κονσέρβα ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα

2/3 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας

1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση: Αρχικά, μαγειρέψτε τις σκελίδες σκόρδο σε μέτρια φωτιά με ελαιόλαδο για 15-20 λεπτά. Πολτοποιήστε όλα τα συστατικά εκτός από το δεντρολίβανο σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε περισσότερο λάδι ή νερό, για να φτιάξετε την σύσταση όπως σας αρέσει περισσότερο. Ανακατέψτε το δεντρολίβανο και σερβίρετε.

Σούπα βελουτέ κολοκύθας

Υλικά: 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Μια κολοκύθα 4 κιλών

1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

4 μεγάλες ή 6 μέτριες σκελίδες σκόρδου, πιεσμένες ή ψιλοκομμένες

½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο

⅛ κουταλάκι γαρύφαλλο

Μικρή πιπεριά καγιέν (προαιρετικά, αν σας αρέσει το μπαχαρικό)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών

½ φλιτζάνι γάλα καρύδας ή κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή μέλι

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε την κολοκύθα στη μέση για να χωριστεί σε τέταρτα. Βουρτσίστε ή τρίψτε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο πάνω από τη σάρκα της κολοκύθας και τοποθετήστε τα τέταρτα στο ταψί. Ψήστε για 35 λεπτά ή περισσότερο, έως ότου η σάρκα να τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι.

Ζεστάνετε τις υπόλοιπες 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαθύ πάτο σε μέτρια φωτιά. Μόλις το λάδι λαμπυρίζει, προσθέστε κρεμμύδι, σκόρδο και αλάτι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο, για περίπου 8 έως 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ξεκολλήστε το δέρμα της κολοκύθας από τις κολοκύθες και πετάξτε το.

Προσθέστε τα σάρκα κολοκύθας, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, πιπέρι καγιέν (αν χρησιμοποιείτε) και λίγο μαύρο πιπέρι. Ρίξτε τον ζωμό. Αφήστε το μείγμα να βράσει, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 15 λεπτά.

Μόλις μαγειρευτεί το μείγμα κολοκύθας, ανακατέψτε το γάλα καρύδας και το σιρόπι σφενδάμου. Αφήστε την σούπα να κρυώσει ελαφρώς. Χρησιμοποιήστε μπλέντερ χειρός για να πολτοποιήσετε τη σούπα και σερβίρετε.

Keto pancakes με κολοκύθα

Υλικά: ½ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας

¼ φλιτζάνι σκόνη πρωτεΐνης

Λίγη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

½ κουταλάκι τζίντζερ

¼ κουταλάκι γαρύφαλλο

6 μεγάλα αυγά

½ φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας

3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας λιωμένο

½ έως ¾ φλιτζάνι άγλυκο γάλα καρύδας, γάλα αμυγδάλου ή γάλα κάσιους

½ κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι καρύδας, τη σκόνη πρωτεΐνης, την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.

Προσθέστε τα αυγά, τον πουρέ κολοκύθας, το λιωμένο λάδι καρύδας, ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε επιπλέον γάλα αν χρειάζεται να φτιάξετε τη σύσταση.

Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέστε λίγο λάδι καρύδας. Μόλις λιώσει το λάδι, ρίξτε δύο κουταλιές της σούπας ζύμης στο τηγάνι. Θα πρέπει να μπορείτε να βάλετε 3 έως 4 τηγανίτες στο τηγάνι.

Μαγειρέψτε μέχρι το κάτω μέρος να ροδίσει. Αναποδογυρίστε προσεκτικά και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η δεύτερη πλευρά. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη.

Αυγό μέσα σε κολοκύθα

Υλικά: 2 μίνι κολοκύθες

1 λουκάνικο κοτόπουλου, ψημένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια

4 αυγά

4 κομμάτια μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους

1 κουτ. ξερό φασκόμηλο

1 κουταλιά της σούπας καρυκεύματα

½ κουτ. κόκκινο πιπέρι

½ κουτ. αλάτι

½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόψτε το πάνω τέταρτο από κάθε κολοκύθα και αφαιρέστε τους σπόρους και τα χοντρά κομμάτια.

Χτυπήστε 2 από τα αυγά και ρίξτε τα σε ένα μεγάλο μπολ με το λουκάνικο κοτόπουλου, κύβους ψωμιού, φασκόμηλο, καρυκεύματα, αλάτι, κόκκινο πιπέρι και μαύρο πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.

Γεμίστε κάθε κολοκύθα με το μείγμα και τοποθετήστε την στο προετοιμασμένο φύλλο. Ψήστε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι κολοκύθες.

Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να συμπιέσετε λίγο τη γέμιση.Σπάστε τα δύο υπόλοιπα αυγά σε κάθε κολοκύθα. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς και επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε για άλλα 10 -12 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα ασπράδια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα