Ερευνητές του Karolinska Institutet πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο EBioMedicine, των διαθέσιμων μελετών για τις τροφές που μπορεί να συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στο παιδί.

Η  Anna-Maria Lampousi, δήλωσε ότι η μετα-ανάλυση δείχνει ότι ο θηλασμός και η εισαγωγή  της γλουτένης πιο αργά, μπορεί ενδεχομένως να έχουν προστατευτικό ρόλο έναντι του διαβήτη τύπου 1.Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι γενετικοί και περιβαλλοντικοί λόγοι πιθανόν επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 5.935 δημοσιευμένα άρθρα έως τον Οκτώβριο  2020. Από τον συνολικό αριθμό, 96 έρευνες μπορούσαν να περιληφθούν στη μετα-ανάλυση.

Aξιολογήθηκαν 26 διατροφικοί παράγοντες, όπως θηλασμός, ηλικία εισαγωγής άλλων τροφών, έκθεση εμβρύου σε θρεπτικές ουσίες και διατροφή στην παιδική ηλικία.

Οι έρευνες με την ισχυρότερη ένδειξη έδειξαν ότι μακρύτερης διάρκειας θηλασμός και εισαγωγή στη γλουτένη πιο αργά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Σε μωρά που θήλασαν τουλάχιστον 6-12 μήνες ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 1 ήταν 61% χαμηλότερος σε σχέση με άλλα μωρά.

Μωρά στα οποία η  γλουτένη εισήχθη σε ηλικία 3-6 μηνών ήταν κατά  64% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με μωρά που τη δοκίμασαν νωρίτερα.

H επισκόπηση, επίσης ανακάλυψε ενδείξεις μέτριας ποιότητας για τη σχέση με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη 1 σε παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον 2 μήνες και άρχισαν να τρώνε φρούτα και αγελαδινό γάλα.

Υπήρξε επίσης σχέση με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη 1 και κατανάλωση τουλάχιστον 2-3 μερίδων προϊόντων με βάση το αγελαδινό γάλα ημερησίως κατά την παιδική ηλικία, αλλά το εύρημα είχε χαμηλή βεβαιότητα ενδείξεων και θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή.

Οι έρευνες επίσης έδειξαν προς προστατευτική επίδραση συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη νεογνική ηλικία. Η διατροφή της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη δεν συνδεόταν με τον διαβήτη τύπου 1 στο παιδί.

Η Sofia Carlsson, δήλωσε ότι η ανάλυση δείχνει ότι υπάρχουν λόγοι να εστιάσουμε καλύτερα στην προστασία του θηλασμού στον διαβήτη τύπου 1, καθώς και στη σημασία της εισαγωγής της γλουτένης, του αγελαδινού γάλακτος και των φρούτων αργότερα στη νεογνική ηλικία. Χρειάζονται περισσότερες, υψηλής ποιότητας έρευνες για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;