Νέα έρευνα δείχνει ότι το  placebo effect θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της επίδρασης των αντικαταθλιπτικών έναντι των αγχωδών διαταραχών.

Tο placebo effect αφορά αύξηση στην επιτυχία μιας αγωγής όταν ο ασθενής αναμένει όφελος.

Στη νέα έρευνα, ασθενείς με άγχος που διαβεβαιώθηκαν ότι τα αντικαταθλιπτικά θα τους βοηθούσαν, ήταν πολύ πιο πιθανό να αισθάνονται καλύτερα σε σχέση με όσους δεν έλαβαν τέτοια διαβεβαίωση, παρά την ίδια αντιμετώπιση.

Ο Olof Hjorth, του Uppsala University, δήλωσε ότι σχεδόν 4 φορές περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίθηκαν στην αγωγή όταν δόθηκε σωστή πληροφόρηση για το φάρμακο.

Αυτό έρχεται σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι προσδοκίες επηρεάζουν το αποτέλεσμα της αγωγής.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν την ίδια δόση του αντικαταθλιπτικού escitalopram για 9 εβδομάδες.Έλαβαν επίσης διαφορετικές πληροφορίες για το φάρμακο και την αποτελεσματικότητά του.

Μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν ακριβείς πληροφορίες για το φάρμακο και την αποτελεσματικότητά του ενώ οι υπόλοιποι πληροφορήθηκαν ότι ήταν μόνο ‘’ενεργό placebo" που προκαλεί παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες με τα SSRI αλλά ότι δεν ήταν πιθανό να μειωθεί το άγχος τους.

Όσοι έλαβαν τις σωστές πληροφορίες είχαν πολύ καλύτερη εικόνα όσον αφορά τη μείωση του άγχους.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν ότι παρόλο που τα αντικαταθλιπτικά SSRI επηρεάζουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η επίδραση στη ντοπαμίνη φάνηκε να είναι υπεύθυνη για τη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα άγχους.

Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου έδειξαν ότι το φάρμακο είχε την ίδια επίδραση στη σεροτονίνη και μπλόκαρε περίπου το 80% των μεταφορέων της και στις 2 ομάδες.

Ο ερευνητής Tomas Furmark, πιστεύει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι θετικές προσδοκίες στη σχέση γιατρού και ασθενούς επηρεάζουν τη ντοπαμίνη και ενισχύουν την επίδραση της αγωγής με αντικαταθλιπτικά SSRI.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Translational Psychiatry.

Πηγές:
Translational Psychiatry.