Σημαντικός αριθμός ασθενών αναφέρει συμπτώματα κατάθλιψης που επιδεινώνονται κατά την πανδημία- και έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα του Intermountain Healthcare in Salt Lake City, έγινε σε 4.633 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για κατάθλιψη πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σχεδόν 40% των ασθενών δήλωσαν ότι ένιωθαν νέα ή συνεχιζόμενα συμπτώματα κατάθλιψης στο πρώτο έτος της πανδημίας.

Η ερευνήτρια Heidi T. May, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά. Κοιτάζοντας στο πρώτο έτος της πανδημίας, ήδη βλέπουμε την επίδραση στην ψυχική υγεία των ασθενών, δήλωσε.

Ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: Σε όσους δεν είχαν κατάθλιψη ή δεν είχαν πια και σε όσους έγιναν ή παρέμειναν καταθλιπτικοί.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ των ασθενών με κατάθλιψη, τα σκορ εξέτασης για κατάθλιψη ήταν υψηλότερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με πριν από αυτή.

Σκορ προ πανδημίας καταγράφηκαν μεταξύ Μαρτίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020, ενώ εξετάσεις κατά την πανδημία έγιναν από τον Μάρτιο 2020 έως τις 20 Απριλίου 2021.

Τα ευρήματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο American Heart Association.

Η έρευνα, όχι μόνο δείχνει προς την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και στη σωματική ευεξία.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη συνδεόταν με αυξημένες επισκέψεις στα επείγοντα για αγωγή κατά του άγχους. Ασθενείς με κατάθλιψη είχαν 2,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να επισκεφτούν τα επείγοντα για άγχος σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς κατάθλιψη.

Οι πιθανότητες να επισκεφτούν τα επείγοντα για άγχος ενώ εμφάνιζαν πόνο στο θώρακα ήταν 1,8 φορές υψηλότερες σε ασθενείς με κατάθλιψη σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς.

Επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ισχυρή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιοπάθειας.

Η May δήλωσε, πως γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και αν οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο καταθλιπτικοί λόγω της πανδημίας,σε λίγα χρόνια θα μπορούσαμε να δούμε υψηλότερη εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.

Πρόσθεσε, ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί η πιθανότητα μακροπρόθεσμης επίδρασης της πανδημίας στην ψυχική υγεία.

Πηγές:
ctvnews.ca

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα