Φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, πιθανόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αγωγή κατά της COVID-19, ανέφεραν ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που λάμβαναν disulfiram, για τον αλκοολισμό είχαν χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19 και ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τον κορωνοϊό αν μολύνονταν σε σχέση με όσους δεν λάμβαναν το φάρμακο.

Η έρευνα ήταν μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά για να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα και κλινική δοκιμή, αναφέρουν ερευνητές του Harvard Medical School και του Boston Children's Hospital.

Ο Chris Sander, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι πρόκειται για σπουδαίο υποψήφιο φάρμακο για νέα χρήση, που θα μπορούσε εύκολα να είναι διαθέσιμο παγκοσμίως, αν αποδειχτεί ότι έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με COVID-19.

Οι ερευνητές ανέλκυσαν στοιχεία 944.000 βετεράνων που είχαν εξεταστεί για COVID-19 τουλάχιστον μια φορά μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Φεβρουαρίου 2021, περιλαμβανομένων 2.200 στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί το disulfiram για αλκοολισμό.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι όσοι λάμβαναν το φάρμακο είχαν 34% χαμηλότερο ποσοστό λοίμωξης από COVID-19. Κανένας από τους βετεράνους που μολύνθηκαν και λάμβαναν το disulfiram δεν πέθανε σε σύγκριση με 3% αυτών που είχαν τη λοίμωξη και δεν λάμβαναν το φάρμακο.

Ο Sander δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το disulfiram δεν μειώνει μόνο την εμφάνιση λοιμώξεων από COVID-19 αλλά μπορεί ενδεχομένως να μειώνει και τον αριθμό θανάτων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το φάρμακο συνταγογραφείται για περισσότερα από 60 χρόνια ως αγωγή κατά του αλκοολισμού και ότι είναι ασφαλές, οικονομικό, οικείο στους γιατρούς και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο PLOS ONE.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια