Κάνετε γυμναστική, έχετε βρει τον ρυθμό σας και ξαφνικά σας πιάνει ναυτία. Τι έχει συμβεί; Κάνατε κάτι λάθος;
Χαλαρώστε. Μάλλον σημαίνει ότι αυξήσατε την ένταση περισσότερο από ό,τι περιμένατε. Η ναυτία λόγω έντονης γυμναστικής εμφανίζεται σχεδόν στο 90% των αθλητών αντοχής (όπως όσοι προπονούνται για μαραθώνιο). Συνεπώς είναι κάτι φυσιολογικό, και δεν αποτελεί αιτία για να ανησυχήσουμε. Το θέμα είναι: Μπορούμε να την προλάβουμε;
Ο λόγος που προκαλείται ναυτία όταν γυμναζόμαστε πολύ έντονα είναι το οξυγόνο. Οι μυς των ποδιών και των χεριών χρειάζονται να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά, άρα χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο. Αυτό με τη σειρά του κάνει την καρδιά να στέλνει περισσότερο αίμα στην περιοχή. Για να μεγιστοποιήσει την ποσότητα αίματος που θα μεταφέρει στους μυς που το χρειάζονται, ο οργανισμός μας μπορεί να "δανειστεί" αίμα από περιοχές που δεν κάνουν πολλά πράγματα εκείνη τη στιγμή. Το έντερο είναι μία από αυτές τις περιοχές.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε, και όπως είναι λογικό θα γίνει ακόμα πιο έντονη σε περιπτώσεις που η γυμναστική μας είναι πολύ απαιτητική. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από διεργασίες του νευρικού συστήματος, που περιορίζουν τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα σημεία - διεργασίες που ακόμα δεν κατανοούνται πλήρως από την επιστημονική κοινότητα.
Πίσω στη ναυτία, λοιπόν. Είναι φυσιολογικό όταν γυμναζόμαστε να ανοίγει η όρεξή μας, καθώς ο οργανισμός θέλει να αναπληρώσει τις θερμίδες που καίει. Ο περιορισμός της ροής του αίματος προς το έντερο αλλάζει το πόσο γρήγορα δουλεύει ο μεταβολισμός μας εκείνη τη στιγμή, όπως και το πόσο γρήγορα μετακινείται η αποδομημένη τροφή μέσα στο έντερο. Ο συνδυασμός αυτών προκαλεί τη ναυτία. Αυτό θα γίνει ακόμα χειρότερο αν το γεύμα μας πριν τη γυμναστική περιείχε αρκετά λιπαρά ή υδατάνθρακες.
Ο καλύτερος τρόπος να προλάβουμε αυτό το ατυχές συμβάν, συνεπώς, είναι να μην τρώμε αμέσως πριν τη γυμναστική, και να φροντίζουμε να τρώμε κάτι σχετικά ελαφρύ, και με έμφαση στο τι θρεπτικά συστατικά περιέχει: Συγκεκριμένα, πρωτεΐνη και λίγους απλούς υδατάνθρακες. Μπορεί να χρειαστεί λίγος πειραματισμός μέχρι να βρείτε τις τροφές στις οποίες ανταποκρίνεται καλύτερα ο οργανισμός σας, αλλά μπορείτε επίσης να βάλετε στο πρόγραμμα και τροφές που καταπολεμούν τη ναυτία, όπως το τζίντζερ.
Έπειτα, όπως είπαμε πιο πάνω έχει να κάνει με την ένταση της άσκησης. Σε ένα χαλαρό τρέξιμο ή σε ένα πρόγραμμα με βάρη που δεν πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας, είναι απίθανο να σας πιάσει ναυτία. Όσο αυξάνεται η δύναμη και η αντοχή σας και δοκιμάζετε πιο δύσκολες ασκήσεις ή πιο έντονη αερόβια, φροντίστε να είναι σταδιακή η αύξηση και να μην το παρακάνετε. Η ασφαλής άσκηση είναι άσκηση που γίνεται σωστά, και η σωστή άσκηση είναι που έχει το αποτέλεσμα.
Και, τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής. Αν κάνετε πιο έντονη αερόβια άσκηση και ιδρώνετε πολύ, ίσως είναι καλύτερα να πάρετε ένα ποτό με ηλεκτρολύτες, αλλά αυτό δεν θα χρειαστεί σε πιο χαλαρά προγράμματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε