Δραματικές είναι οι ελλείψεις Φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 247 οργανικών θέσεων φυσικοθεραπευτών στα Νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, κενές παραμένουν οι 67!

Ακόμη πιο έντονες είναι οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία της περιφέρειας της χώρα μας, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες  προσλήψεις, μετά και από τις σχετικές επισημάνσεις του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών - Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ.

Οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα Δημόσια Νοσοκομεία  γίνονται δε ακόμα κρισιμότερες στην εποχή της πανδημίας, καθώς, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην οξεία φάση νοσηλείας  αλλά και στο στάδιο αποκατάστασης είναι εξόχως σημαντικός.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης, αναφερόμενος στο θέμα, δήλωσε:

«’Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει το σημαντικό ρόλο του φυσικοθεραπευτή, από το οξύ στάδιο της νοσηλείας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ασθενών που νοσούν από COVID-19, θα πρέπει το Υπουργείο υγείας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Π.Σ.Φ για κάλυψη όλων των κενών, καθώς η Επαγγελματική Εξουθένωση (Burnout) που παρατηρούνταν στο 40-50% προ covid-19 σήμερα φτάνει σε πολύ υψηλότερα ποσοστά, λόγω των συνθηκών εργασίας, της αναστολής των κανονικών αδειών κλπ.

Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να καλύψει τις κενές οργανικές θέσεις των φυσικοθεραπευτών και να προβλέψει την δυνατότητα διορισμού των αποφοίτων των Πανεπιστημιακών τμημάτων φυσικοθεραπείας (Π.Ε.)

Τέλος, να πάψει  η ‘’ρατσιστική’’ αντιμετώπιση των φυσικοθεραπευτών που έχουν εξαιρεθεί από τους δικαιούχους της καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και να καταβληθεί άμεσα.

Ζητάμε λοιπόν τα αυτονόητα, από τον Υπουργό Υγείας κο Θάνο Πλεύρη: Την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Πρέπει οι Φυσικοθεραπευτές να προσφέρουν υπηρεσίες και να απασχολούνται στην χώρα μας και να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν στο εξωτερικό».