Η πρωτεΐνη είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό στο σώμα μας για πολλούς λόγους, καθώς παρέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για την δημιουργία νέων κυττάρων. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποθηκεύεται με τον ίδιο τρόπο όπως οι υδατάνθρακες και γι’αυτό πρέπει να την καταναλώνουμε έτσι ώστε να προμηθεύσουμε τα θεμέλια για τα ένζυμα, τις ορμόνες, τα κόκκαλα, το δέρμα και τα αιμοσφαίρια.

Εάν δεν καταναλώνετε επαρκή ποσότητα πρωτείνης, ειδικά αν βρίσκεστε σε περίοδο διατροφής ή έντονης προπόνησης, το σώμα θα κάψει μυϊκή μάζα αντί για λίπος. Κατ’ επέκταση, η απώλεια μυών αποδυναμώνει το σώμα κάνοντας το με αυτόν τον τρόπο πιο ευάλωτο σε τυχόν τραυματισμούς.

Επιπλέον, μία διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνη υπολογίζεται πως ενθαρρύνει το αίσθημα του κορεσμού, βοηθάει να μένουν τα επίπεδα σακχάρου σταθερά αλλά και στην πρόληψη ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιοπάθειες. Όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα καλύτερα αποτελέσματα έχουν σημειωθεί με ελεγχόμενες διατροφές που δεν συμπεριλαμβάνουν ανθυγιεινά λιπαρά.

Τρώγοντας υγιεινά σνακ υψηλά σε πρωτεΐνη, θα δείτε πως το αίσθημα της πείνας θα είναι λιγότερο και δεν θα πιάσετε τον εαυτό σας να ζητάει επιπλέον τροφή. Έτσι, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και πιθανόν να σημειώσετε μια απώλεια κιλών.

Εάν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει τρόφιμα υψηλά σε πρωτεΐνη, τα σνακ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισάγετε την πρωτεΐνη στην καθημερινότητά σας. Αν γυμνάζεστε, μια τέτοια διατροφή βοηθάει στην διατήρηση μυών και στην ενδυνάμωση του σώματος, ειδικά αν επιλέξετε ένα πρωτεϊνικό σνακ μετά από μία προπόνηση. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα πρωτεϊνικά σνακ.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Πρόκειται για ένα πολύ βολικό σνακ, καθώς μπορείτε να το έχετε μαζί σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και το κυριότερο δεν χαλάνε γρήγορα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Δυστυχώς όμως έχουν αρκετές θερμίδες και γι’αυτό καλό θα ήταν να αρκεστείτε σε μικρές ποσότητες. Για μία πιο υγιεινή επιλογή, προτιμήστε τους ωμούς ξηρούς καρπούς και χωρίς αλάτι καθώς οι ψημένοι έχουν περισσότερα λιπαρά και οι αλατισμένοι συνήθως δεν καλύπτουν εύκολα το κομμάτι του κορεσμού. Μετά από μία προπόνηση, προσθέστε και λίγα αποξηραμένα φρούτα για έξτρα υδατάνθρακες αλλά και για ποικιλία.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη και βοηθάει στο να διατηρήσετε τα κόκκαλα του σώματός σας υγιή. Προσοχή στα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά, διότι πολλά από αυτά έχουν πολλή ζάχαρη και άρα επιπλέον θερμίδες. Για παράδειγμα, το στραγγιστό γιαούρτι είναι μία πολύ καλή επιλογή αλλά ελέγξτε την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά για να σιγουρευτείτε. Προσθέστε λίγο μούσλι, ξηρούς καρπούς ή φρούτα για ένα πιο ολοκληρωμένο σνακ.

Γάλα χαμηλών λιπαρών

Όπως και το γιαούρτι, το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνη.  Δοκιμάστε το σε smoothie, βάζοντας φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα και κακάο. Σε περίπτωση που δεν προτιμάτε το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα, δοκιμάστε το γάλα σόγιας ή αμυγδάλου δίνοντας όμως προσοχή στα λιπαρά.

Τόνος

Ο τόνος σε κονσέρβα ή οποιοδήποτε άλλο ψάρι αποτελούν ιδανικά σνακ υψηλά σε πρωτεΐνη. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πάνω σε φρυγανιές ολικής άλεσης ή μέσα σε σαλάτες εξασφαλίζοντας έτσι επιπλέον βιταμίνες και μέταλλα. Εάν προτιμάτε τα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες, επιλέξτε τον τόνο σε νερό. Διαφορετικά, ο τόνος σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμπλουτίζει το γεύμα σας με επιπλέον υγιεινά λιπαρά.

Αυγά

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αποτελούν μία πολύ υγιεινή επιλογή. Τα βραστά αυγά είναι μία πολύ καλή λύση για σνακ που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, ενώ για ένα πιο γεμάτο σνακ δοκιμάστε αυγά ποσέ με σπανάκι σε ψωμί ολικής άλεσης.

Όσπρια

Τα ρεβύθια, οι φακές και τα φασόλια είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ειδικά εάν είστε χορτοφάγοι. Επιπλέον, είναι πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες που είναι πολύ σημαντικές για την υγιή λειτουργία του εντέρου. Δοκιμάστε διάφορα ντιπ από φασόλια ή ρεβύθια όπως το χούμους σε συνδυασμό με λαχανικά ή φρυγανιές και κριτσίνια ολικής άλεσης. Προσοχή όμως στις επιλογές που είναι τηγανητές ή με έξτρα γεύση καθώς αυτές περιέχουν πολλά λιπαρά και πολύ αλάτι.

Βούτυρα ξηρών καρπών

Μπορείτε να προσθέσετε πρωτεΐνη στα σνακ σας χρησιμοποιώντας κάποιο βούτυρο ξηρών καρπών πάνω σε φρυγανιά ή και ακόμη σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το φυστικοβούτυρο και το βούτυρο αμυγδάλου μπορούν να συνδυαστούν με σέλερι, μήλο ή μπανάνα.

Τυρί

Το τυρί είναι μία καταπληκτική πηγή πρωτείνης αν και τα σκληρά τυριά είναι γενικά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Τα μαλακά τυριά από την άλλη, παρόλο που αποτελούν μία πολύ υγιεινή επιλογή, δεν είναι τόσο πλούσια σε ασβέστιο. Γι’ αυτόν τον λόγο, δοκιμάστε να εμπλουτίσετε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας σας με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Δοκιμάστε τα πάνω σε φρυγανιές ολικής άλεσης ή συνδυάστε τα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά για ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ. Επιλέξτε τυριά με έντονη γεύση έτσι ώστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα χωρίς όμως να χάσετε την νοστιμιά.

Τόφου

Το τόφου είναι μία πολύ ωραία εναλλακτική, ανεξάρτητα από τις διατροφικές σας συνήθειες. Είναι είναι χαμηλό σε λιπαρά και ταυτόχρονα πλούσιο σε ισοφλαβόνες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευεργετικές, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Μπορείτε να το μαγειρέψετε στο γουόκ με διάφορα λαχανικά ή και να το μαρινάρετε για έξτρα γεύση δίνοντας όμως προσοχή στο αλάτι.

Μπάρες πρωτεΐνης

Οι μπάρες πρωτείνης είναι ένα εξίσου βολικό σνακ, ειδικά εάν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι. Προτιμήστε τις μπάρες πρωτεΐνης από τις μπάρες γκρανόλα, διότι οι τελευταίες έχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας