Καθώς η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η όμικρον, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τονίζει ότι η επέκταση του εμβολιασμού στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι το κλειδί για μια διαρκή ανάκαμψη, ενώ θα κοστίσει μόνο ένα κλάσμα από όσα έχουν ξοδέψει οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει 50 δισ. δολ. για να εμβολιαστεί ολόκληρος ο κόσμος για τον Covid-19, που αντιπροσωπεύει το 0,5% των 10 τρισ. δολ. που έχουν ξοδέψει μέχρι στιγμής οι χώρες της G20 για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Η ανισότητα των εμβολίων παραμένει ένα ζήτημα, καθώς επιδεινώνεται η μετάδοση της omicron

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές, εάν τα εμβόλια θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά στην προστασία των ανθρώπων από σοβαρές περιπτώσεις της παραλλαγής όμικρον, λίγοι άνθρωποι σε μέρη με χαμηλό εισόδημα στον κόσμο δεν έχουν ακόμη λάβει την πρώτη τους δόση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 64% των ανθρώπων από χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19 , σε σύγκριση με το 8% των ανθρώπων από χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Αν και οι μεγαλύτερες ηγέτες έχουν μιλήσει δημόσια για την ανάγκη να υπάρξει ισότητα στα εμβόλια, οι χώρες υψηλού εισοδήματος έχουν ολοκληρώσει μόνο το 14% των σχετικών παγκόσμιων δεσμεύσεών τους. 

Οι πλουσιότερες χώρες έχουν πλέον επιβάλει απαγορεύσεις στους ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική ως απάντηση στην όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή. Ο Φρανσουά Βέντερ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, είπε στους New York Times ότι δεν είναι περίεργο να βλέπουμε νέες παραλλαγές να εμφανίζονται στην Αφρική, δεδομένης της συνεχιζόμενης έλλειψης πρόσβασης εμβολίων στην ήπειρο. 

Ο ΟΟΣΑ βλέπει τη διανομή εμβολίων ως εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε  ότι αναμένει ο παγκόσμιος πληθωρισμός να παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι είχαν υποδείξει οι προηγούμενες προβλέψεις, φτάνοντας στο 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους πριν υποχωρήσει σε περίπου 3,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει ολοένα και πιο άνιση, ανέφερε ο οργανισμός, προειδοποιώντας ότι οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά θα μπορούσαν να μείνουν πίσω. Και αν η ανισότητα των εμβολίων συνεχιστεί, τα επίπεδα πληθωρισμού θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με συνέπειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Πηγές:
https://qz.com/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ