Το άγχος είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι, και όλοι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει περιόδους με αυξημένο στρες και έντονα αρνητικά συναισθήματα. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο το μυαλό, αλλά και το σώμα. Το πρόβλημα είναι πως τα συμπτώματα που θα νιώσουμε όταν βιώνουμε αυξημένο στρες δεν ανήκουν αποκλειστικά στο στρες.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα υπόλοιπα προβλήματα που μπορεί να κρύβονται πίσω από τα συμπτώματά μας.

Προβλήματα με την καρδιά

Το στρες αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με διάφορα προβλήματα στην περιοχή. Οι κρίσεις πανικού και η καρδιακή προσβολή μπορεί να μοιάζουν, συνεπώς αν δεν έχετε ιστορικό άγχους και κρίσεων πανικού, επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό.

Άσθμα

Το άσθμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, πόνο στο στήθος και ζαλάδα, και αυτά είναι συμπτώματα που μοιράζεται με το άγχος. Αν υπάρχει και βήχας ή συριγμός, τότε μιλήστε με τον γιατρό σας.

Διαβήτης

Αν έχετε διαβήτη και δεν τον διαχειρίζεστε καταλλήλως, μπορεί να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αν επίσης πεινάτε ή διψάτε πολύ, και αν πηγαίνετε πολύ συχνά στην τουαλέτα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Υπερθυρεοειδισμός

Τα ορμονικά προβλήματα μπορεί να θυμίζουν το άγχος στο πώς εκφράζονται. Ο υπερβολικά δραστήριος θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και αυξημένους παλμούς. Επίσης, είναι συχνό φαινόμενο τα προβλήματα στον ύπνο και η ευερεθιστότητα. Αν ταυτόχρονα βλέπετε ότι χάνετε ανεξήγητα κιλά και ότι είστε πιο ευαίσθητοι στη ζέστη, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Άπνοια ύπνου

Τα προβλήματα αναπνοής στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν ταχυπαλμία, καθώς και άλλα συμπτώματα στρες όπως πονοκεφάλους, αλλαγές στην διάθεση και προβλήματα στην μνήμη.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσος του Κρον

Για πολλά άτομα, τα προβλήματα στο έντερο αποτελούν σύμπτωμα του στρες. Σε αρκετές περιπτώσεις, συμβαίνει το αντίθετο: το έντερο έπασχε από πριν, και αυτό αύξησε το στρες. Επίσης, αν έχετε παρατηρήσει αίμα όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, μιλήστε με τον γιατρό σας για την πιθανότητα να πάσχετε από νόσο του Κρον. Αυτά τα δύο έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά η θεραπεία τους είναι εντελώς διαφορετική, συνεπώς είναι αναγκαίο να λάβετε την σωστή διάγνωση.

Νευρολογικά προβλήματα

Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, προβλήματα στη μνήμη και τρέμουλο. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν έχετε οικογενειακό ιστορικό από νευρολογικές παθήσεις όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ ή πολλαπλή σκλήρυνση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού