Ερευνητές ανακάλυψαν ένζυμο που είναι κλειδί για την κατανόηση του γιατί η άσκηση βελτιώνει την υγεία. Η ανακάλυψη άνοιξε την πιθανότητα φάρμακα να προάγουν την ιδιότητα του ενζύμου προστατεύοντας από τις συνέπειες της γήρανσης, περιλαμβανομένου του διαβήτη.

Ερευνητές του Monash University στην Αυστραλία ανακάλυψαν πώς η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την απόκριση ινσουλίνης και με τη σειρά της προάγει τη μεταβολική υγεία.

Τα ένζυμα που ανακάλυψαν ότι είναι σημαντικά για αυτό το μηχανισμό, έχουν τη δυνατότητα να γίνουν στόχος φαρμάκων για την προστασία από τις συνέπειες της γήρανσης, όπως η μυϊκή απώλεια και ο διαβήτης.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Tony Tiganis, αποκαλύπτει ότι μείωση της δημιουργίας δραστικών μορφών οξυγόνου στους σκελετικούς μυς κατά τη γήρανση είναι σημαντική στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, οι σκελετικοί μύες συνεχώς παράγουν δραστικές μορφές οξυγόνου και αυτό αυξάνεται κατά την άσκηση.

Οι δραστικές μορφές οξυγόνου που ενισχύονται από την άσκηση οδηγούν αποκρίσεις προσαρμογής που είναι απαραίτητες για την προαγωγή της άσκησης στην υγεία.

Οι ερευνητές δείχνουν πώς το ένζυμο  NOX-4 είναι αναγκαίο για δραστικές μορφές οξυγόνου που ενισχύονται από την άσκηση και τις προσαρμοσμένες αποκρίσεις που οδηγούν τη μεταβολική υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Science Advances.

Πηγές:
Science Advances.