Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε και να κάνουμε ανθυγιεινές επιλογές μέσα στις γιορτές. Αυτό δεν θα ήταν αναγκαστικά πρόβλημα - για παράδειγμα, αν κάποιος που κατά τ' άλλα ακολουθεί μια πολύ ισορροπημένη διατροφή φάει λίγο παραπάνω στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, οι επιπτώσεις θα είναι μονάχα άμεσες. Η καούρα και η δυσπεψία είναι συχνό φαινόμενο μέσα στις γιορτές.

Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν μέσα σε αυτές τις γιορτινές παρασπονδίες. Επειδή μερικές κακές συνήθειες στη διατροφή είναι εύκολο να παραμείνουν. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να μην ξεχνάμε, λοιπόν, αυτές τις μέρες.

Προσοχή στα πολλά γλυκά

Από μελομακάρονα και δίπλες μέχρι σοκολατένια τσουρέκια και βασιλόπιτα, τα Χριστούγεννα καταλήγουμε να έχουμε κάθε είδους πεντανόστιμο γλυκό στο σπίτι μας, και είναι δύσκολο να αντισταθούμε. Και όταν προσφέρουμε στον οργανισμό μας άφθονα γλυκά, ζητάει περισσότερα, ξεκινώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσουμε, μιας και η ζάχαρη είναι ιδιαίτερα εθιστική και αυξάνει τον δείκτη της ζυγαριάς όσο τίποτα άλλο. Συνεπώς, απολαύστε τις νοστιμιές της εποχής αλλά τηρώντας πάντα το μέτρο.

Εξακολουθούμε να έχουμε πρόγραμμα στα γεύματα

Μέσα στις γιορτές μπορεί κάθε ώρα να γίνει ώρα για φαγητό, και κάθε γεύμα να είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολύ άμεσα προβλήματα στον μεταβολισμό μας, όπως δυσπεψία, αλλά και να απορρυθμίσει εντελώς το πρόγραμμα διατροφής μας. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τακτικά γεύματα, τα τρία μεγάλα της ημέρας και μικρά σνακ στα ενδιάμεσα. Και αν ξέρετε ότι έχετε τραπέζι το βράδυ, μην αποφεύγετε το φαγητό την υπόλοιπη ημέρα για να "κάνετε χώρο". Φάτε κανονικά τα γεύματά σας, ώστε να μην το παρακάνετε το βράδυ, και να μην βομβαρδίσετε ξαφνικά το άδειο στομάχι σας με μια τεράστια ποσότητα φαγητού που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί.

Ψυχραιμία στον μπουφέ

Αν βρεθείτε σε μπουφέ, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε. Φροντίστε να πάρετε μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα σας φαγητά, να αποφύγετε τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά (αλλαντικά, σάλτσες με μαγιονέζα) και φροντίστε να βάλετε στο πιάτο σας άφθονα φρούτα και λαχανικά. Για επιδόρπιο, προτιμήστε κάποιο φρούτο που δεν θα σας επιβαρύνει με πολλές κενές θερμίδες και δεν θα περιέχει καθόλου λιπαρά. Και μην τρέξετε αμέσως να γεμίσετε ξανά το πιάτο σας: Δώστε στον εγκέφαλό σας τα 20 λεπτά που χρειάζεται για να δώσει το "εντάξει" ότι ο οργανισμός χόρτασε.

Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ

Είναι επίσης πολύ εύκολο να πιούμε λίγο παραπάνω κατά τους Χριστουγεννιάτικους εορτασμούς. Και ενώ ένα-δύο ποτά παραπάνω από το κανονικό δεν θα σας πειράξουν, αν γενικά δεν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ, φροντίστε να μην το παρακάνετε. Σκεφτείτε το σαν μια καλή συμβουλή για τη σωματική σας υγεία, αλλά και για την ψυχική σας: Το στρες του εορταστικού μεθυσιού μπορεί να γίνει αρκετά έντονο, ειδικά αν υπάρχουν αρκετά μέλη της οικογένειας τριγύρω.

Χαλαρώνουμε

Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή σε αυτή τη λίστα. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις γιορτές να θέλουμε να τα προλάβουμε όλα, ή να προσπαθούμε να είναι όλα τέλεια, και αυτό μπορεί να καταλήξει μόνο σε απογοήτευση. Συνεπώς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον χρόνο πάνω από όλα για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να μπούμε στον καινούριο χρόνο ξεκούραστοι και με τις μπαταρίες μας πλήρως φορτισμένες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις