Οι μέρες των γιορτών υποτίθεται ότι έχουν να κάνουν με τη χαλάρωση, με το καλό φαγητό και με το να βλέπουμε αγαπημένα μας πρόσωπα. Και όμως, όλοι αυτοί οι παράγοντες κάπως συνωμοτούν και τα Χριστούγεννα καταλήγουν να γίνονται πολύ αγχωτικά. Λίστες με πράγματα που έχουμε να κάνουμε, με ανθρώπους που πρέπει να τους μιλήσουμε ή να τους ευχηθούμε, δουλειές που πρέπει να τακτοποιηθούν τελευταία στιγμή - και χωρίς καν να μιλήσουμε για την περίπτωση που έχουμε να φιλοξενήσουμε και κόσμο στο σπίτι μας για γιορτινό τραπέζι.

Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε αυτή την παράνοια, χωρίς να θυσιάσουμε όμως και τις όμορφες στιγμές που θα μπορούσαμε να έχουμε; Επειδή, ναι, μπορούμε να έχουμε Χριστούγεννα χωρίς στρες αν απλά κλείσουμε το κινητό μας και καθήσουμε στο σπίτι να δούμε μία ταινία. Ή δέκα ταινίες. Και επειδή αυτό δεν μας ακούγεται ιδανικό, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Βγάλτε τα χρήματα από την εξίσωση

Μπορούμε να περάσουμε οικονομικά Χριστούγεννα. Δεν χρειάζονται ακριβά δώρα, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι εξτραβαγκάν με το φαγητό, ούτε να οργανώσουμε το πιο εντυπωσιακό πάρτι. Αυτό που μετράει είναι η καλή παρέα, συνεπώς μια ιδέα είναι να προσκαλέσετε τους κοντινούς φίλους σας και μερικούς συγγενείς στα πιο χαλαρά και οικονομικά Χριστούγεννα που θα μπορούσαν να περάσουν: Φτιάξτε ο καθένας από ένα πιάτο, μοιραστείτε κρασί, φαγητό και όμορφη συζήτηση χωρίς την πίεση του να είναι όλα μοναδικά και τέλεια.

Βάλτε κόσμο στην κουζίνα

Αν δεν μένετε μόνοι σας, δεν πρόκειται σίγουρα και να μαγειρέψετε μόνοι σας. Αν έχετε παιδιά, είναι μια τέλεια ευκαιρία για να περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί, για να τους μάθετε σιγά-σιγά να αγαπούν την μαγειρική αλλά και για να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα κάνουν γευστικές παραξενιές στο τραπέζι - ένα φαγητό που μαγειρέψαμε με τα χέρια μας, πάντα τρώγεται πιο εύκολα. Μοιράστε τις δουλειές με έναν τρόπο που όλοι να μπορούν να συνεισφέρουν στον βαθμό που μπορούν, βάλτε γιορτινή μουσική και περάστε όμορφα.

Μην αφήσετε τα ψώνια της Πρωτοχρονιάς για την τελευταία στιγμή

Αρχικά, κανείς δεν θέλει ούτε να δουλεύει, ούτε να προετοιμάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε δείτε το και ως κοινωνικό καθήκον προς τους άλλους εργαζόμενους. Από την άλλη μεριά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τα επίπεδα του στρες σας από άποψη οργάνωσης είναι την παραμονή να έχετε τα πάντα έτοιμα να πλυθούν, να κοπούν και να μπουν στον φούρνο. Και - ιδανικά - ένα καθαρό σπίτι.

Κάντε διαλείμματα

Αν νομίζατε ότι δεν θα βρίσκαμε τρόπο να τρυπώσουμε τη γυμναστική σε αυτό το κείμενο, γελιόσασταν. Την τρυπώσαμε, όπως θα μπορούσατε εσείς κάθε δύο-τρεις ώρες να κάνετε ένα διάλειμμα από τη δουλειά ή την οργάνωση των γιορτών και να βγείτε για ένα δεκάλεπτο περπάτημα. Θα καθαρίσει το μυαλό σας, θα ξεπιαστείτε και να μπορέσετε να επιστρέψετε στην δουλειά με περισσότερη ενέργεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης