Νέα μέτρα για να αποτραπεί και να καθυστερήσει η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον έλαβε η κυβέρνηση μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε τα στοιχεία των εμβολιασμών και την αισιοδοξία που υπάρχει για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο τα ξημερώματα για να περιοριστεί η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Απαγόρευση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Υποχρεωτικά τεστ (rapid ή PCR) σε ταξιδιώτες και επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή και είσοδό τους στη χώρα
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN95 ή διπλή στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από αύριο 6.00 το πρωί μέχρις τις 3/1/2022.  Η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα επανέλθει εκ νέου στις 27/12.

Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά ωράρια στη διασκέδαση, γήπεδα και τηλεργασία. Θα υπάρχουν και γενικότερα μέτρα, που αφορούν δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Ως προς το θέμα των ωραρίων στη διασκέδαση και το γεγονός ότι είναι μέτρο που πλήττει τους εμβολιασμένους πολίτες, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι παραμένει η διάκριση μεταξύ αυτών και των μη εμβολιασμένων, καθώς οι πρώτοι είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα