Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι παραδοσιακά πλούσιο σε γεύση, αλλά και σε περιττές θερμίδες και λιπαρά. Και δεν πρόκειται να πούμε ότι θα ήταν καλύτερα να σερβίρουμε σούπα και στήθος κοτόπουλο στον ατμό. Όχι, θα απολαύσουμε ένα πλούσιο και πεντανόστιμο τραπέζι, η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο δεν θα λείπει, αλλά θα φροντίσουμε τα πιάτα που συνοδεύουν να είναι φτιαγμένα πιο... έξυπνα.

Τραγανές πατάτες φούρνου

Υλικά: 1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες, 100 ml. ελαιόλαδο, 2 κ.γ. αλεύρι, αλάτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση: Κόβουμε τις πατάτες στα 4 και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τις καλύπτουμε οριακά με νερό και μαγειρεύουμε μέχρι το νερό να βράσει. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 2 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο παράλληλα, και βάζουμε μέσα ένα ταψί που να χωρά τις πατάτες, με το ελαιόλαδο, για να ζεσταθεί. Στραγγίζουμε τις πατάτες, και τις κουνάμε στο στραγγιστήρι για να μαλακώσει η επιφάνειά τους. Ρίχνουμε το αλεύρι και κουνάμε καλά για να απλωθεί εξίσου. Τις βάζουμε με προσοχή στο ταψί και ψήνουμε 15 λεπτά. Τις γυρνάμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον και κάστανο

Υλικά: 1 ¼ κιλό λαχανάκια Βρυξελλών ψιλοκομμένα, 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες, 200 γρ. κάστανα βρασμένα και αποφλοιωμένα

Εκτέλεση: Βράστε τα λαχανάκια για 5 λεπτά, ξεπλύνετε και στραγγίξτε. Μαγειρέψτε το μπέικον, και μετά αδειάστε το λίπος από το τηγάνι και σωτάρετε για λίγο τα κάστανα, για να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε τα και προσθέστε τα λαχανάκια στο τηγάνι μαζί με λίγο νερό, βάλτε το καπάκι και αφήστε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά σε μεσαία θερμοκρασία.  Αναμείξτε και σερβίρετε με πολύ λίγο ελαιόλαδο, ή με μια βινεγκρέτ.

Μελωμένα ψητά καρότα

Υλικά: 600 γρ καρότα σε μπαστουνάκι, 25 γρ μέλι, 50 γρ βούτυρο κομμένο σε κομμάτια, λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Ρίχνουμε τα καρότα, το μέλι, το βούτυρο και 150 ml νερό σε ένα βαθύ ταψί και αλατοπιπερώνουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο για 60-70 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να κολλήσουν. Σκορπίζουμε πάνω από το σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Μπουκιές από μελιτζάνα και ρεβίθια

Υλικά: 3 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες στη μέση, 2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες, 2 κ.σ. κόλιανδρο, 400 γρ ρεβίθια κονσέρβας στραγγισμένα, 2 κ.σ. αλεύρι, ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι, σιμιγδάλι για το πανάρισμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Αλείφουμε τις μισές μελιτζάνες γενναιόδωρα με λάδι και στη συνέχεια τις βάζουμε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα μεγάλο ταψί με το σκόρδο και τον κόλιανδρο. Αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως η μελιτζάνα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Ξύνουμε το εσωτερικό της μελιτζάνας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα ρεβίθια, το αλεύρι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα πολτοποιούμε. Πλάθουμε 20 μπάλες και τις βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει το μείγμα. Πανάρουμε τις μπουκιές με σιμιγδάλι καλαμποκιού και τις ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφί. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Χορτοφαγική γέμιση για την γαλοπούλα

Υλικά: 1 συσκευασία 25 γρ αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, 425 ml ζεστός ζωμός λαχανικών, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. κουκουνάρι, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες, 200 γρ ρύζι για ριζότο, 100 ml λευκό κρασί, 1 αυγό χτυπημένο, 1 κ.σ. βασιλικός ψιλοκομμένος, 4-6 κ.σ. χορτοφαγικό τυρί

Εκτέλεση: Πρώτα βάζουμε τον ζωμό λαχανικών σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε τον ζωμό και κόβουμε τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τηγανίζουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι και τηγανίζουμε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το ρύζι και μαγειρεύουμε για ακόμη 2 λεπτά. Βάζουμε το κρασί και μετά τον κρατημένο ζωμό, τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να βράσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι. Αφαιρούμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει, στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό, το βασιλικό, το πιπέρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την γέμιση να μαγειρευτεί, χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας