Το στρες και η κατάθλιψη δεν ενδιαφέρονται για τη γιορτινή περίοδο που διανύουμε - για την ακρίβεια, οι γιορτές μπορούν να κάνουν το στρες και την κατάθλιψη ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι συνήθως. Και το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε είναι να παραμένουμε ρεαλιστές και να ακονίσουμε λίγο τις οργανωτικές μας δεξιότητες.

Αναγνωρίζουμε αυτά που νιώθουμε

Αγχωμένοι; Πεσμένοι ψυχολογικά; Εντελώς χάλια, σε σημείο που να μην θέλουμε να δούμε κανέναν; Στο σημείο που απλά χρειαζόμαστε πολύ, πολύ ύπνο; Όποια και αν είναι η κατάσταση, το να παραδεχτούμε τι είναι αυτό που νιώθουμε είναι το πρώτο βήμα για να αποκτήσουμε τον έλεγχο.

Βγάζουμε πρόγραμμα

Ποιες μέρες θα είναι πιο γεμάτες, και ποιες θα είναι αφιερωμένες στην ξεκούραση; Πότε θα κάνουμε ψώνια και πότε θα δούμε φίλους και συγγενείς; Αν έχουμε ένα πρόγραμμα που πάνω-κάτω μπορούμε να τσεκάρουμε ανά πάσα στιγμή - και αν δεν το φορτώσουμε υπερβολικά, για να μπορέσουμε να χαλαρώσουμε και λίγο - το στρες μας αυτές τις ημέρες θα μειωθεί σημαντικά.

Ζητάμε βοήθεια

Από φίλους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν με κάποιες υποχρεώσεις, ή να μας παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Από μέλη της οικογένειας που μπορούν να μας βοηθήσουν, ή ακόμα και από φίλους μέσω του ίντερνετ, για να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Τέλος, αν νιώθετε ότι θα ήταν καλή στιγμή για να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία.

Ξαναλέμε: Ρεαλισμός

Οι γιορτές δεν μπορούν ούτε φέτος να θυμίζουν παλιότερα χρόνια, και θα πρέπει να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα. Για πολλούς αυτό σημαίνει πως ακόμα μια χρονιά δεν θα μπορέσουν να κάνουν γιορτές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ τα αυξημένα κρούσματα σημαίνουν ότι πολλοί μπορεί να κάνουν και γιορτές σε καραντίνα. Προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας ανάλογα με την περίσταση και προσπαθούμε να έχουμε μερικές ευχάριστες μέρες με όσα μέσα διαθέτουμε.

Δεν είναι ώρα για καυγάδες

Τα οικογενειακά τραπέζια των διακοπών είναι διαβόητα για το πόσο εύκολα (και γρήγορα) μπορούν να πάνε στραβά. Και καλό θα ήταν να το αποφύγουμε αυτό, για να μην προσθέσουμε στο ήδη υπάρχον στρες. Ειδικά σε μια περίοδο που οι άνθρωποι είμαστε πιο διχασμένοι από ποτέ, δεν έχουμε ανάγκη περισσότερους καυγάδες.

Δεν το παρακάνουμε οικονομικά

Ακόμα κι αν έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, καλό είναι να φτιάξουμε ένα μπάτζετ για τις γιορτές και να το τηρήσουμε, χωρίς να ξεφεύγουμε. Αρχικά επειδή το περισσότερο ξόδεμα δεν σημαίνει αναγκαστικά καλύτερες γιορτές, και έπειτα επειδή αυτά τα έξτρα χρήματα μπορούν να μπουν στην άκρη για κάτι καλύτερο - όπως ένα ταξίδι μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;