Nέα έρευνα εξέτασε αν η επιτυχής παρέμβαση για απώλεια βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία πριν μολυνθούν με COVID-19 θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορωνοιό.

Ο ερευνητής Ali Aminian, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ασθενείς με παχυσαρκία που πέτυχαν ουσιαστική και σταθερή απώλεια βάρους με βαριατρική εγχείρηση πριν τη λοίμωξη, μείωσαν τον κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο κατά 60%.

Πρόσθεσε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα δίνει ισχυρές ενδείξεις ότι η παχυσαρκία είναι τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για COVID-19 που μπορεί να βελτιωθεί μέσω επιτυχούς παρέμβασης απώλειας βάρους.

Η έρευνα περιέλαβε 20,212 ενηλίκους ασθενείς με παχυσαρκία.  5.053 ασθενείς με ΔΜΣ 35 ή μεγαλύτερο που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική εγχείρηση μεταξύ 2004 και 2017 ταίριαξαν με 1:3 ασθενείς χωρίς εγχείρηση οδηγώντας σε  15.159 ασθενείς ομάδας ελέγχου.

Σε σύγκριση με αυτούς στην ομάδα που δεν έκανε εγχείρηση, ασθενείς που υποβλήθηκαν έχασαν 19% περισσότερο βάρος πριν από τον Μάρτιο 2020.

Μετά την εξέταση της COVID-19, αν και το ποσοστό λοίμωξης από τον κορωνοιό ήταν παρόμοιο στις ομάδες, συμμετέχοντες στην ομάδα της βαριατρικής εγχείρησης είχαν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα μετά από τη λοίμωξη με COVID-19 σε σύγκριση με όσους δεν υποβλήθηκαν σε εγχείρηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με προηγούμενη βαριατρική εγχείρηση είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας,  63% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν οξυγόνο και 60% χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19.

Aν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αυτά τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση απώλειας βάρους ήταν πιο υγιείς όταν μολύνθηκαν από SARS-CoV-2, κάτι που οδήγησε σε καλύτερο κλινικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Surgery.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα