Οι κομμάρες είναι συχνό παθολογικό πρόβλημα που χαρακτηρίζεται από επεισόδια αδυναμίας και κόπωσης, τα οποία εμφανίζονται με μορφή κυμάτων. Οι κομμάρες μπορεί να εμφανίζονται αμιγώς την ημέρα ή τη νύχτα ή κατά περιόδους και σπανιότερα είναι μόνιμο φαινόμενο. Σπανιότερα συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό, πρήξιμο αδένων, εφιδρώσεις. Τα αίτια του προβλήματος είναι ποικίλα. Φυσιολογικές καταστάσεις μετάβασης στη ζωή του ανθρώπου όπως η έμμηνος ρύση, η εμμηνόπαυση, η κύηση, η αλλαγή εργασίας, το διαζύγιο ενδέχεται να προκαλέσουν κομμάρες για σύνθετους ορμονικούς και ψυχοβιολογικούς παράγοντες. Τα πιο κοινά οργανικά αίτια είναι:

  • Η ανεπάρκεια σιδήρου: Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο πολλών ενζύμων, που μετέχουν στο μεταβολισμό. Χωρίς σίδηρο, τα κύτταρα δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν ηλεκτρόνια και να μεταβολίσουν ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η κόπωση, οι κομμάρες, η αδυναμία, η διαταραχή συγκέντρωσης είναι συχνά συμπτώματα στους πάσχοντες.
  • Οι παθήσεις του θυρεοειδούς: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στον λαιμό και παράγει δύο κύριες ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και τη τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Αυτές οι ορμόνες κυκλοφορούν στο αίμα και βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της θερμοκρασίας σώματος και επηρεάζουν το επίπεδο ενέργειας του σώματος. Στις θυρεοειδικές νόσους λόγω διαταραχής της ενεργειακής και μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού, οι κομμάρες είναι συχνές.
  • Η αναιμία: Στην αναιμία υπάρχει πτώση της μάζας των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα, με αποτέλεσμα την ελάττωση της συγκέντρωσης της αιμοσφαιρίνης του αίματος και χαμηλός αιματοκρίτης. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς, μέσω του αίματος. Έτσι στην περίπτωση της αναιμίας λόγω της πτώσης της αιμοσφαιρίνης διαταράσσεται η επαρκής εφεδρεία οξυγόνου και ο πάσχων αισθάνεται συχνά κομμάρες.
  • Οι λοιμώξεις: Στην πυροδότηση του προβλήματος από λοιμώξεις ενοχοποιούνται τόσο οι ιοί και τα μικρόβια αυτά καθαυτά που χρησιμοποιούν τα μεταβολικά συστατικά του σώματος για ιδία χρήση όσο και ορισμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που εμφανίζονται ως απάντηση στην επίθεση των λοιμογόνων παραγόντων όπως η ρύθμιση σε υψηλότερη θερμοκρασία του κεντρικού θερμοστάτη του σώματος, η ενεργοποίηση Τ λεμφοκυττάρων, η διατάραξη κυτοκινών. Αντίστοιχοι παράγοντες κινητοποιούνται και με τα εμβόλια, με αποτέλεσμα οι κομμάρες να είναι συχνό ολιγοήμερο σύμπτωμα μετά από εμβολιασμό.
  • Τα καρκινώματα: Το κακόηθες κύτταρο αναπτύσσει βλάβες που το εφοδιάζουν με εξαιρετικές ικανότητες, την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται χωρίς έλεγχο, την ικανότητα να σπάει τις κυτταρικές μεμβράνες και να μεταναστεύει μέσω της μεσοκυττάριας ουσίας και εντός του αγγειακού δέντρου, την ικανότητα να υποστηρίζει την αποικιοποίηση σε απομακρυσμένες θέσεις σε βάρος των φυσιολογικών κυττάρων. Για τις δραστηριότητές του αυτές το καρκινικό κύτταρο χρησιμοποιεί μεγάλο τμήμα των θρεπτικών συστατικών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι κομμάρες και η αδυναμία να είναι συχνά στους καρκινοπαθείς.

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που πάσχετε από κομμάρες:

  • Μεριμνήστε για τη σωστή ποιοτικά και ποσοτικά ποιότητα ύπνου. Η αποφυγή stress, η υιοθέτηση αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή, οι θρησκευτικές καλλιτεχνικές και φιλοσοφικές δράσεις έχουν πολλαπλές θετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.
  • Υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή,  εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ολικής άλεσης δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς υψηλής ποιότητας, γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποφύγετε την κατάχρηση άλατος, ζωικών λιπαρών, αλκοόλ, γλυκών.
  • Μην αναβάλλετε την παθολογική σας εξέταση. Kατά τη διάρκειά της θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα το είδος των συμπτωμάτων και εάν είναι απαραίτητο θα συγκροτηθούν ειδικοί εργαστηριακοί έλεγχοι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;