Το πόσο κουρασμένο ορισμένες δραστηριότητες  κάνουν έναν ηλικιωμένο να αισθάνεται, μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα θανάτου του σε λιγότερο από 3 χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα στο Journal of Gerontology: Medical Sciences .

Επιδημιολόγοι του University of Pittsburgh πραγματοποίησαν την πρώτη έρευνα που παρουσιάζει τη σωματική κούραση ως δείκτη πρόωρης θνησιμότητας.

Ηλικιωμένοι που είχαν το μεγαλύτερο σκορ όσον αφορά το πόσο κουρασμένοι ή εξαντλημένοι θα αισθάνονταν μετά από δραστηριότητες, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 2,7 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, σε σύγκριση με άλλους που είχαν χαμηλότερο σκορ.

Η Nancy W. Glynn, ελπίζει τα ευρήματα να ενθαρρύνουν ανθρώπους να συνεχίζουν τους στόχους άσκησης. Η έρευνα είναι η πρώτη που συνδέει την πιο σοβαρή σωματική κούραση με πρόωρο θάνατο. Αντίθετα, χαμηλότερα σκορ δείχνουν μεγαλύτερη ενέργεια και περισσότερη μακροζωία.

Η Glynn εφάρμοσε την κλίμακα Pittsburgh Fatigability Scale σε 2.906 συμμετέχοντες 60 ετών και άνω στην Long Life Family Study, διεθνή έρευνα που ακολουθεί μέλη οικογενειών δυο γενεών. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν από το 0 έως το 5 πόσο κουρασμένους πίστευαν ή φαντάζονταν ότι θα τους έκαναν ορισμένες δραστηριότητες όπως περίπατος 30 λεπτών, ελαφρύ νοικοκυριό ή έντονη κηπουρική.

Η παρακολούθηση τελείωσε στα τέλη του 2019 για να αποφευχθεί ενδεχόμενη αύξηση της επίδρασης στη θνησιμότητα από την πανδημία COVID-19- κάτι που έδωσε στοιχεία κατά μέσον όρο 2,7 ετών για κάθε συμμετέχοντα.

Αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη θνησιμότητα, όπως κατάθλιψη, προϋπάρχουσα νόσο σε τελικό στάδιο, ηλικία και φύλο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες με σκορ 25 ή υψηλότερο στην κλίμακα Pittsburgh Fatigability Scale είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν στα 2,7 χρόνια μετά τη συμπλήρωση της κλίμακας, έναντι άλλων των οποίων το σκορ ήταν κάτω από 25.

Πηγές:
Journal of Gerontology: Medical Sciences .

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA