Κάθε εθισμός είναι δύσκολο πράγμα για να διαχειριστούμε, αλλά ο εθισμός στο αλκοόλ και τα συμπτώματά του - σωματικά και ψυχολογικά - μπορούν να κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη. Και όταν ένα κοντινό μας άτομο αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, είναι λογικό να ανησυχούμε και να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να παραμείνει νηφάλιο.

Για την ακρίβεια, ένα καλό πλέγμα "συμμάχων" είναι από τα καλύτερα όπλα στην αντιμετώπιση των εθισμών. Πέρα, όμως, από το προφανές (να μην καταναλώνετε αλκοόλ μπροστά τους μέχρι να σας πουν ότι είναι εντάξει), πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αγαπημένα μας άτομα που παλεύουν με την εξάρτηση από το αλκοόλ;

Αρχικά, φροντίζουμε και τσεκάρουμε τον εαυτό μας

Όσο μεγάλο και αν είναι το αίσθημα ευθύνης που νιώθουμε απέναντι στα αγαπημένα μας πρόσωπα, υπάρχουν δύο αλήθειες που δεν πρέπει να παραβλέπουμε: Δεν μπορούμε να είμαστε οι κηδεμόνες των φίλων και των συγγενών μας, και επίσης δεν μπορούμε να προσφέρουμε καμία βοήθεια αν και οι ίδιοι δεν είμαστε καλά. Φροντίστε τον εαυτό σας με τους βασικούς τρόπους (διατροφή, ύπνος, άσκηση) αλλά και προσπαθώντας να είστε μια θετική επιρροή.

Μαθαίνουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί ο εθισμός

Το πρόβλημα με την εξάρτηση και το αναπόφευκτο κυνήγι της νηφαλιότητας είναι ότι μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά πισωγυρίσματα. Αρκετά ξεσπάσματα, αρκετές άσχημες συμπεριφορές. Είναι πολύ καλύτερο να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ο εθισμός (και ότι πάνω από όλα είναι μια μορφή ψυχικού νοσήματος) και να είμαστε προετοιμασμένοι, παρά να τα μαθαίνουμε όλα σιγά-σιγά από πρώτο χέρι. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε και τα δικά μας συναισθήματα.

Ξανά, δεν κάνουμε τον κηδεμόνα

Όχι μόνο θα γίνει φορτικό στο άτομο που ούτως ή άλλως υποφέρει περισσότερο (είτε από την ανάγκη να πιεί, είτε από την ντροπή που μπορεί να προκαλεί ο εθισμός του), αλλά είναι πολύ πιθανό να έχει χειρότερα αποτελέσματα. Αν δεν γνωρίζετε τι να κάνετε, η καλύτερη επιλογή είναι να ρωτήσετε ευθέως πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Προσοχή στα μοτίβα

Αν γνωρίζετε από παλιότερα τα σημάδια ότι το κοντινό σας άτομο μπορεί να έχει αρχίσει ξανά να πίνει, εκφράστε την ανησυχία σας, αλλά ψύχραιμα. Είναι λογικό αν παρατηρήσετε συμπεριφορές που σας χτυπούν συναγερμούς να θέλετε να αναλάβετε δράση, αλλά η κατανόηση είναι πάντα το καλύτερο όπλο.

Προσαρμόζουμε τις προσδοκίες μας

Ξαναλέμε ότι η εξάρτηση είναι ένα πολύ δύσκολο πράγμα. Θα υπάρχουν μέρες πιο δύσκολες, όπως και μέρες που θα είναι εντελώς απογοητευτικές. Ένα άτομο στην απεξάρτηση είναι για πάντα στην απεξάρτηση. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο βάρος για να κουβαλάει κάποιος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]