Ξέρουμε πως είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου μας τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, και τα βλέπουμε να διαφημίζονται όλο και περισσότερο. Τα προβιοτικά, στην ουσία, είναι τα ωφέλιμα βακτήρια που έχουμε στο έντερό μας και ενισχύουν τον μεταβολισμό, και τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που τα βακτήρια αυτά αξιοποιούν ως καύσιμο. Οι φυτικές ίνες, για παράδειγμα, είναι πρεβιοτικό. Τα μεταβιοτικά είναι οι ουσίες που απελευθερώνονται όταν τα προβιοτικά καταναλώνουν τα πρεβιοτικά.

Τεχνικά λοιπόν, τα μεταβιοτικά είναι τα "απορρίματα" των προβιοτικών βακτηρίων, αλλά στην πραγματικότητα τα περισσότερα οφέλη που έχουν τα προβιοτικά για τον οργανισμό προέρχονται από την παραγωγή αυτών των... απορριμάτων.

Μερικές από αυτές τις ουσίες είναι λιπαρά οξέα, ένζυμα αλλά και κομμάτια από κυτταρικά τοιχώματα. Υπάρχουν βιταμίνες και αμινοξέα μέσα στο μείγμα. Όλα αυτά τα συστατικά δουλεύουν για να βοηθήσουν τον οργανισμό με τους εξής τρόπους:

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με το να αυξάνει την παραγωγή Τ κυττάρων στο έντερο.
  • Μειώνουν τα δυσάρεστα συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα, και μπορεί επίσης να μειώσουν τα συμπτώματα σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Κρον.

*Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η δράση των μεταβιοτικών μπορεί να προλάβει τη διάρροια, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Τα άτομα που δεν ενδείκνυνται να καταναλώνουν πολλές τροφές με προβιοτικά είναι τα εξής:

άτομα που έκαναν πρόσφατα επέμβαση

άτομα με δομική καρδιοπάθεια

άτομα με παθήσεις του εντέρου

έγκυοοι

παιδιά

Τα μεταβιοτικά δεν κυκλοφορούν ευρέως σε μορφή συμπληρώματος, καθώς πρόσφατα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά ένας τρόπος να αυξήσουμε φυσικά τις ποσότητές τους είναι να καταναλώνουμε περισσότερες τροφές με προ- και πρεβιοτικά. Αυτές είναι οι εξής:

Πρεβιοτικά:

-Σκόρδο

-Κρεμμύδι

-Σικορέ

-Σπαράγγια

-Βρώμη

-Λιναρόσπορος

Προβιοτικά:

-Γιαούρτι

-Κεφίρ

-Τέμπε

-Κομπούτσα.