Χρήση διοξειδίου του τιτανίου (Ε 171)

Το διοξείδιο του τιτανίου είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόσθετο τροφίμων, το οποίο χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως χρωστική για να τα κάνει πιο ελκυστικά, να τους προσδώσει χρώμα ή να διατηρήσει την αρχική εμφάνισή τους. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικά, βαφές και φάρμακα. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA), οι κύριες κατηγορίες τροφίμων που συμβάλλουν στη διατροφική έκθεση στο διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171) είναι ορισμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα, σούπες, ζωμοί, σάλτσες, σαλάτες και λιπαρά τρόφιμα επάλειψης για σάντουιτς. Μια επιπλέον πηγή διατροφικής έκθεσης μπορεί να είναι ορισμένα είδη επεξεργασμένων ξηρών καρπών.

Γνωμοδότηση EFSA

Τον Μάιο του 2021, η EFSA δημοσίευσε μία γνωμοδότηση στην οποία συμπεραίνει ότι, βάσει των μέχρι τότε διαθέσιμων στοιχείων, το διοξείδιο του τιτανίου (Ε 171, χημικός τύπος: TiO2) δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων. Ειδικότερα, κατόπιν αναθεώρησης όλων των σχετικών διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων, η EFSA κατέληξε ότι δε μπορεί να αποκλείσει τη σύνδεση έκθεσης σε σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου με πιθανή γονιδιοτοξικότητα. Επιπλέον, λόγω έλλειψης επαρκών επιστημονικών δεδομένων δε μπορεί να προσδιοριστεί μια αποδεκτή ημερήσια δόση γι’ αυτό.

Η εκτίμηση της EFSA αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την χρήση του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο τροφίμων και δεν αφορά τις υπόλοιπες χρήσεις του.

Ευρωπαϊκή ένωση: Εξελίξεις σε νομοθετικό επίπεδο

Στις 14 Ιανουαρίου εκδόθηκε ο Κανονισμός (ΕΕ) 63/2022 που αφορά το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου (E 171). Ο εν λόγω Κανονισμός τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το πρόσθετο τροφίμων διοξείδιο του τιτανίου (E 171).Ο νέος Κανονισμός προβλέπει ότι από τις 7 Φεβρουαρίου 2022, το Διοξείδιο του Τιτανίου απαγορεύεται να χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων ενώ τρόφιμα που παρήχθησαν πριν τις 7 Φεβρουαρίου 2022, μπορούν να εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι τις 7 Αυγούστου 2022. Μετά τις 7 Αυγούστου 2022, τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Αναφορικά με τη χρήση του Διοξειδίου του Τιτανίου σε φάρμακα, αυτή εξακολουθεί προς το παρόν να επιτρέπεται και η Επιτροπή κατόπιν διαβούλευσης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) θα αξιολογήσει εκ νέου εντός τριών ετών την εν λόγω χρήση.

Ανακοίνωση ΕΟΦ

Κατόπιν των ως άνω εξελίξεων, ο ΕΟΦ προέβη σε σχετική ανακοίνωση και ειδικότερα, επισημαίνει στους ενδιαφερόμενους ότι, από τις 7 Φεβρουαρίου του 2022 το εν λόγω πρόσθετο δεν επιτρέπεται στα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ.
Επιπλέον, προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν πριν από τις 7 Φεβρουαρίου 2022 μπορούν να εξακολουθήσουν να διατίθενται στην αγορά έως τις 7 Αυγούστου 2022. Μετά την ημερομηνία αυτή, μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας τους ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα