Αυξάνονται τα μέσα αντιμετώπισης της CoViD. Έπειτα από το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, τον Απρίλιο αναμένεται και το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi.

Ξεκίνησε, παράλληλα, η χορήγηση των αντι-ιικών χαπιών, ενώ αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας και τα αντίστοιχα άλλων εταιρειών.

Τα παραπάνω ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως έχουν ήδη υποβληθεί 300 αιτήσεις για τα αντι-ιικά φάρμακα.

Ανακοίνωσε πως στον ιδιωτικό τομέα νοσηλεύονται 300 ασθενείς και ότι το ΕΣΥ σηκώνει το κύριο βάρος. Παραδέχτηκε πως το προσωπικό έχει καταπονηθεί και σχολίασε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί χιλιάδες παραιτήσεις εργαζομένων στο σύστημα Υγείας.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχουν 140.000 ενεργά κρούσματα, με το 88% των νέων μολύνσεων να αφορά την Όμικρον. Το 30% των νέων κρουσμάτων αφορά παιδιά.

Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 4.500, με το 2,5% να είναι παιδιά. Οι περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων είναι η Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Εκτίμησε πως τις επόμενες εβδομάδες θα βελτιωθεί η εικόνα και οι "σκληροί δείκτες" θα υποχωρήσουν. Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν πως οι διασωληνωμένοι θα υποχωρήσουν σε 500 έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσίευση από το εξωτερικό, σύμφωνα με την οποία η Όμικρον προκαλεί μόλις κατά 25% λιγότερο σοβαρή νόσηση. Οι ιοί μεταλλάσσονται για να μεταδίδονται πιο εύκολα και όχι για να μην προκαλούν σοβαρή νόσηση, είπε. Με αυτό το δεδομένο, χαρακτήρισε "μονόδρομο" τον εμβολιασμό και την τρίτη δόση.

Περιοριστικά μέτρα

Για το ενδεχόμενο άρσης περιοριστικών μέτρων, ανέφερε πως η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συζητήσει εκτενέστερα το εάν και πότε θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση. Σημείωσε, ωστόσο, πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει πολύ υψηλός και δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα.

Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως η κατεύθυνση είναι να αρθούν τα μέτρα μόνο για τους εμβολιασμένους.

Υπογράμμισε πως την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 10% τα κρούσματα και οι θάνατοι. Οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ έχουν μειωθεί κατά 9,5%.

Όπως είπε, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι "αθώα" και κάλεσε τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, λαμβάνοντας και τις ενισχυτικές δόσεις.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια