Η χοληστερόλη συντίθεται στα κύτταρά μας, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού μας. Όταν όμως τα επίπεδά της αυξάνονται στο αίμα, μπορεί να δημιουργήσει πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών, περιορίζοντας την κυκλοφορία του αίματος και οδηγώντας σε πολύ σοβαρές επιπλοκές αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί.

Και δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Για την ακρίβεια, επειδή είναι τόσο συνηθισμένο πρόβλημα, υπάρχουν άλλες τόσες ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν γύρω από αυτήν, και ήρθε η ώρα να ρίξουμε λίγο φως πάνω τους.

H χοληστερόλη είναι κακή

Έχουμε μάθει να την εκλαμβάνουμε ως "κακή λέξη" αλλά όπως είπαμε, η χοληστερόλη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οργανισμού. Η χοληστερόλη ως πρόβλημα είναι παράπλευρη απώλεια ενός ανθυγιεινού τρόπου διατροφής. Ακόμα και η "κακή" LDL χοληστερόλη - της οποίας τα επίπεδα πρέπει να είναι χαμηλότερα - επιτελεί απαραίτητες λειτουργίες για το σώμα μας.

Οι άνθρωποι με υγιές βάρος δεν κινδυνεύουν από χοληστερόλη

Ορισμένοι άνθρωποι δεν μπορούν να επεξεργαστούν ικανοποιητικά τη χοληστερόλη λόγω γονιδίων. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι και το βάρος μας πολλές φορές μπορεί να είναι θέμα γονιδίων ή άλλων παραγόντων, και παρ' όλα αυτά να ακολουθούμε μια διατροφή που αυξάνει τη χοληστερόλη.

Η αυξημένη χοληστερόλη εμφανίζει πάντα συμπτώματα

Δεν ισχύει αυτό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα δεν θα γίνουν εμφανή. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σωστό να κάνουμε τακτικά αιματολογικές εξετάσεις, ώστε να ενημερωνόμαστε για το πού βρίσκονται τα επίπεδά μας.

Οι τροφές με χοληστερόλη κάνουν κακό

Η αιώνια διαμάχη του αυγού. Αυτό το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Από την μία, η διατροφική χοληστερόλη δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης σε βαθμό που τον επηρεάζει η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, σίγουρα οι τροφές με χοληστερόλη αυξάνουν και την ολική μας χοληστερόλη. Η επιλογή μας βρίσκεται στην συνήθεια και τον τρόπο κατανάλωσης: Το βραστό αυγό για πρωινό, για παράδειγμα, δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το να τρώμε συχνά μπριζόλες ή τυρί κάθε μέρα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζονται ακόμα λιγότερο από τη διατροφική χοληστερόλη.

Τα ιδανικά επίπεδα χοληστερόλης είναι ίδια για όλους

Αυτό είναι λάθος. Ένας άνθρωπος που έχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, για παράδειγμα, θα πρέπει να διατηρεί τη χοληστερόλη του πιο χαμηλή. Όλα έχουν να κάνουν με το πόσοι παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και υπέρταση υπάρχουν.

Η χοληστερόλη είναι περισσότερο ανδρικό πρόβλημα

Λάθος. Η καρδιοπάθεια δεν κοιτάει το φύλο, ούτε η χοληστερόλη. Όλα έχουν να κάνουν με τις διατροφικές συνήθειες. Ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται αρκετά και στις γυναίκες.

Δεν υπάρχει θεραπεία

Εκτός από φαρμακευτική αγωγή για να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, είναι απαραίτητο να προσέχετε τη διατροφή σας, να γυμνάζεστε και να αποφεύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Αν παίρνω φάρμακα για χοληστερόλη, μπορώ να τρώω ό,τι θέλω

Δυστυχώς η βιολογία δεν λειτουργεί έτσι. Θα ήταν πολύ ωραία, όμως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας