Στην ΕΕ, το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν και υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο. Η έρευνα και η καινοτομία για τον καρκίνο ήταν ανέκαθεν μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο και 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο στην ΕΕ το 2020. Αυτό καθιστά τον καρκίνο τη δεύτερη κύρια αιτία θνησιμότητας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. 

Οι πιο θανατηφόροι τύποι καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι: του πνεύμονα (20,3%), του παχέος εντέρου (12,3%), του μαστού (7,2%), του παγκρέατος (7,0%), του προστάτη (5,5%), του ήπατος (4,2%) και του στομάχου (4,1%). Συνολικά οι θάνατοι από όλους τους τύπου καρκίνου που καταγράφηκαν το 2020 ήταν 1.269.399 άτομα. 

Αν και η Ευρώπη αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιστοιχεί στο 25% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Οι διαφορές στα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο στις χώρες της ΕΕ ξεπερνούν το 25%. Σχεδόν το 75% όλων των διαγνώσεων καρκίνου στην ΕΕ αφορούν άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Οι πιο κοινοί τύποι καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν το 2020, του μαστού (12,1%), του παχέος εντέρου (11,6%), του προστάτη (11,4%), του πνεύμονα (10,8%), της ουροδόχου κύστης (5,3%), του δέρματος (3,6%), του παγκρέατος (3,2%) και οι λοιποί 42%. Συνολικά οι νέες περιπτώσεις καρκίνου που διαγνώστηκαν το 2020 ήταν 2.948.369. 

Επίπτωση της πανδημίας COVID στη θεραπεία του καρκίνου

H CoVid-19 είχε αντίκτυπο στις περιπτώσεις καρκίνου. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια προληπτικές εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου δεν είχαν διαγνωστεί. Ένας στους πέντε ασθενείς με καρκίνο δεν έλαβε έγκαιρα τη χειρουργική ή χημειοθεραπεία που χρειαζόταν. Παρόλα αυτά η τεχνολογία mRNA που είναι πίσω από ορισμένα από τα εμβόλια για τον CoViD-19 μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική σε μελλοντικά φάρμακα κατά του καρκίνου, όπως προτείνουν προκαταρκτικές μελέτες.

Η ΕΕ επενδύει σε διάφορες δραστηριότητες, όπως ερευνητικά έργα, κλινικές δοκιμές και προγράμματα κατάρτισης.

Το 2020, το Κοινοβούλιο δημιούργησε μια ειδική επιτροπή για την καταπολέμηση του καρκίνου για να επανεξετάσει τη δράση της ΕΕ κατά του καρκίνου και να προτείνει βελτιώσεις. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την τελική έκθεση και τις συστάσεις της επιτροπής κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Φεβρουαρίου.

Πηγές:
https://www.eureporter.co/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα