Ερευνητές του Ohio University ανακάλυψαν ότι άνθρωποι μπορούν να ανακουφισθούν από το στρες βλέποντας εικόνες φύσης με εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE.

Καθώς προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι έχουν χαμηλότερους παλμούς και αρτηριακή πίεση και μείωση της κορτιζόλης όταν βρίσκονται στη φύση, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν αυτό θα ίσχυε για εξομοίωση φυσικού περιβάλλοντος.

Οι ερευνητές αναρωτήθηκαν αν εξομοίωση φύσης θα μπορούσε να μειώσει το στρες των ανθρώπων που εργάζονται σε δομές περίθαλψης κατά την πανδημία.

Επέλεξαν 102 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή σε 3 μονάδες COVID νοσοκομείων.

Ο καθένας φόρεσε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και παρακολούθησε 3λεπτο video πράσινου τοπίου. Οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να γυρνούν το κεφάλι τους και να κοιτούν γύρω, δέντρα, λουλούδια ή τρεχούμενο νερό, ενώ άκουγαν ήχους πουλιών  ή νερού.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν επίσης για τα επίπεδα στρες που είχαν πριν και μετά την παρακολούθηση video.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά μέσον όρο, οι εθελοντές αξιολόγησαν το επίπεδο στρες με 5.5 σε κλίμακα από  1 έως 10 πριν δουν video. Ο αριθμός μειώθηκε σε 3.3 μετά την παρακολούθηση.

Παρατήρησαν επίσης ότι οι εθελοντές που ανέφεραν επίπεδα στρες πάνω από 6.8 πριν το video μειώθηκαν από 32.4%  σε 3.9%  μετά το video.

Ανακάλυψαν επίσης ότι οι μειώσεις στο στρες που αναφέρθηκαν ήταν άσχετες από φύλο, ηλικία ή εμπειρία με αυτά τα συστήματα.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι φύση με βάση την εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι σχετικά εύκολος και οικονομικός τρόπος μείωσης του στρες σε όσους ασχολούνται με την περίθαλψη σε νοσοκομεία και δομές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε