Το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ ανέβηκαν συνολικά σε 881 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq) που είναι, αγγίζοντας σχεδόν τα προ πανδημίας επίπεδα.

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία τριμηνιαίων εκτιμήσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα, που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat.

Όπως δείχνει το γράφημα 1, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επίδραση της οικονομικής ανάκαμψης μετά την απότομη μείωση της δραστηριότητας το ίδιο τρίμηνο του 2020, λόγω της κρίσης Covid-19.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019 πριν από την πανδημία, οι εκπομπές ανήλθαν σε 891 εκατομμύρια τόνους.

Η Ελλάδα φιγουράρει στην τρίτη χειρότερη θέση αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το τρίτο τρίμηνο του 2021.

ΟΗΕ: Η ρύπανση προκαλεί περισσότερους θανάτους από την Covid-19

Η ρύπανση που προέρχεται από κράτη και επιχειρήσεις προκαλεί παγκοσμίως περισσότερους θανάτους σε σχέση με την Covid-19, σύμφωνα με περιβαλλοντική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και κάνει έκκληση για «άμεση και φιλόδοξη δράση», προκειμένου να απαγορευτούν ορισμένα τοξικά χημικά.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι η μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, τα πλαστικά και τα ηλεκτρονικά απόβλητα προκαλεί εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και τουλάχιστον 9 εκατ. θανάτους ετησίως και ότι το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σχεδόν 5,9 εκατ. θανάτους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Worldometer.

"Οι παρούσες προσεγγίσεις για τη διαχείριση των κινδύνων που συνιστούν η ρύπανση και οι τοξικές ουσίες προφανώς αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα τις ευρείες παραβιάσεις του δικαιώματος σε ένα καθαρό, υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον", καταλήγει ο συγγραφέας της έκθεσης, Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών Ντέιβιντ Μπόιντ.

Η έκθεση, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο μήνα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει ανακηρύξει σε ανθρώπινο δικαίωμα το καθαρό περιβάλλον, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κάνει έκκληση για την απαγόρευση των υπερφθοριωμένων και πολυφθοριωμένων αλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) - που χρησιμοποιούνται σε οικιακά προϊόντα όπως τα αντικολλητικά σκεύη - οι οποίες έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και έχουν χαρακτηριστεί "ισόβια χημικά", επειδή δεν διαλύονται εύκολα.

Η έκθεση επίσης προτείνει τον καθαρισμό όλων των μολυσμένων ζωνών και σε ακραίες περιπτώσεις την πιθανή μετεγκατάσταση από τις αποκαλούμενες "ζώνες θυσίας" των κοινοτήτων που έχουν πληγεί, πολλές εκ των οποίων είναι φτωχές, περιθωριοποιημένες ή με πληθυσμούς αυτοχθόνων.

Ο όρος αυτός, ο οποίος αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει ζώνες πυρηνικών δοκιμών, επεκτάθηκε στην έκθεση ώστε να περιλαμβάνει κάθε βαριά μολυσμένη τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί ακατοίκητη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η Μισέλ Μπατσελέτ, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει χαρακτηρίσει τις περιβαλλοντικές απειλές τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα δικαιώματα παγκοσμίως και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως επιχείρημα σε ολοένα και περισσότερες δικαστικές κλιματικές και περιβαλλοντικές υποθέσεις.

Πηγές:
euro2day, ΑΠΕ