Η άνοδος της θερμοκρασίας διαβρώνει τα εδάφη της Ευρώπης, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή κρασιών, ελιών και ξηρών καρπών, σύμφωνα με ερευνητές στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Τα αγροκτήματα στις μεσογειακές χώρες κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ερήμους επειδή το επίπεδο οργανικής ύλης στο έδαφος εκεί μειώνεται, μεταδίδει το Bloomberg, ενώ το επίπεδο των αλάτων αυξάνεται, σύμφωνα με ευρήματα του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου Navarino στην Ελλάδα και του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας KTH στη Σουηδία.

Ορισμένα εδάφη πλησιάζουν να φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τη γεωργία ή να απορροφήσουν άνθρακα, ανέφεραν οι ερευνητές σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science of the Total Environment.

Τα μειωμένα επίπεδα οργανικού υλικού, μαζί με τη ρύπανση, τη συμπίεση του εδάφους και τη διάβρωση, θέτουν σε κίνδυνο οργανισμούς όπως τα σκουλήκια, τα μυρμήγκια και άλλα που παρέχουν βιοποικιλότητα και εμπλουτίζουν το έδαφος, λένε οι ερευνητές.

Πηγές:
euro2day