Το εθνικό πουλί των ΗΠΑ αντιμετωπίζει θανάσιμη απειλή. Ευρεία δηλητηρίαση από μόλυβδο που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την
κατάποση θραυσμάτων μολύβδινων πυρομαχικών κυνηγών.

Η δηλητηρίαση επιβραδύνει την ανάπτυξη του πληθυσμού των φαλακρών αετών -σύμβολο του έθνους από το  1782- και του χρυσαετού. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι ο μόλυβδος είναι θανατηφόρος σε αετούς αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει συνέπειες σε επίπεδο πληθυσμού από δηλητηρίαση από μόλυβδο σε τόσο ευρεία κλίμακα, δήλωσε η Anne Kinsinger, του U.S. Geological Survey (USGS).

Η έρευνα των USGS, Conservation Science Global, Inc., και U.S. Fish and Wildlife Service, ανέλυσε δείγματα 1.210 αετών σε 38 πολιτείες μεταξύ  2010 και 2018.

Η δηλητηρίαση σε επίπεδα που φάνηκαν στην ανάλυση προκαλεί την επιβράδυνση κατά 3.8% στην ετήσια αύξηση πληθυσμού των φαλακρών αετών και κατά 0.8% σε χρυσαετούς, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science.

Η έρευνα έδειξε ότι ο μόλυβδος μειώνει τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού για αυτά τα προστατευμένα είδη, δήλωσε ο ερευνητής Brian Millsap.

Σχεδόν μισοί από τους αετούς που μελετήθηκαν είχαν ένδειξη επανειλημμένης έκθεσης σε μόλυβδο.

Η βραχυπρόθεσμη έκθεση ήταν πιο συχνή τον χειμώνα. Οι αετοί βασίζονται σε κουφάρια ζώων για τροφή όλο το χρόνο, αλλά ιδιαίτερα τον χειμώνα, όταν είναι πιο δύσκολο να βρουν ζωντανό θήραμα, εξήγησαν ερευνητές.

Η συχνότητα της χρόνιας δηλητηρίασης από μόλυβδο στα δυο είδη αετών αυξάνει με την ηλικία, επειδή ο μόλυβδος συσσωρεύεται στα οστά τους, καθώς εκτίθενται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες