Ενήλικες που εμφανίζουν στρες λόγω οικονομικών προβλημάτων έχουν έως διπλάσιες πιθανότητες θανάτου μετά από έμφραγμα σε σχέση με όσους ανησυχούν λιγότερο για οικονομικά θέματα, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine. 

Σε ανθρώπους που υπέστησαν έμφραγμα και ανέφεραν σοβαρή οικονομική πίεση, ποσοστό 17% πέθανε εντός εξαμήνου από το εξιτήριο.

Μεταξύ όσων ανέφεραν μέτρια οικονομική πίεση, ποσοστό 9% πέθανε εντός εξαμήνου από το εξιτήριο μετά από έμφραγμα.

Συγκριτικά, σε ασθενείς χωρίς οικονομική πίεση, ποσοστό 7% πέθανε εντός 6 μηνών από το εξιτήριο.

Ο  Jason R. Falvey, δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι ισχυρός προγνωστικός παράγοντας φτωχής εικόνας της υγείας σε ηλικιωμένους με έμφραγμα, ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη πόσο άρρωστοι ήταν πριν και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

O Falvey, του University of Maryland School of Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι η μέτρηση της οικονομικής πίεσης επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίσουν υποομάδα ευάλωτων ηλικιωμένων για τους οποίους χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 2.850 ενηλίκων 75 ετών και άνω, που πήραν εξιτήριο μετά από έμφραγμα.

Από τους 1.864 που ανέφεραν ότι δεν είχαν οικονομική πίεση, 134 πέθαναν εντός 6 μηνών μετά το εξιτήριο.

Aπό τους 796 που είχαν μέτρια οικονομική πίεση, 74 πέθαναν εντός εξαμήνου από το εξιτήριο και από τους 191που ανέφεραν σοβαρή οικονομική πίεση 32 πέθαναν εντός εξαμήνου από το εξιτήριο μετά από νοσηλεία για έμφραγμα.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι με οικονομικά προβλήματα παραλείπουν σημαντικό μέρος περίθαλψης ή συνταγογράφηση λόγω ανησυχιών για το κόστος.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024