Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται και φέτος η εποχική γρίπη. Τα στοιχεία των Οργανισμών σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ δείχνουν μικρή διασπορά σε σχέση με την αναμενόμενη, η οποία αποδίδεται στην επικράτηση του νέου κορωνοϊού.

Στη χθεσινή τους έκθεση, οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισήμαιναν πως την εβδομάδα 14 έως 20 Φεβρουαρίου αναλύθηκαν στα εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 15 "ύποπτα" κλινικά δείγματα. Τα 2 προέρχονταν από νοσοκομεία και τα 13 από τα δίκτυα συνεργαζόμενων γιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Sentinel). Κανένα από τα δείγματα δεν βγήκε θετικό στους ιούς της γρίπης.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση, έχουν ελεγχθεί συνολικά 323 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 72 από νοσοκομεία και 251 από τα δίκτυα Sentinel. Μόλις 4 (1,3%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 4 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Με βάση τα ευρήματα, οι ειδικοί του ΕΟΔΥ τονίζουν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης.

Όπως αναφέρουν, η διαχρονική επιδημιολογική παρακολούθηση, έχει δείξει πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο. 

Η εικόνα, ωστόσο, έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρουσίας του κορωνοϊού. Στην ετήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο γρίπης 2020 - 2021, τονίζεται πως - τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη - η δραστηριότητα της γρίπης παρέμεινε σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Καταλυτική υπήρξε η επίδραση των γενικών μέτρων πρόληψης (μάσκες, υγιεινή των χειρών, αποστάσεις, αποφυγή συγχρωτισμού), τα οποία απέτρεψαν κατά το δυνατόν τη μετάδοση του SARSCoV-2 και συνακόλουθα των υπόλοιπων αναπνευστικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.

Ενδεικτικό είναι πως την περίοδο 2020 - 2021 δεν απομονώθηκε ιός γρίπης σε κανένα κλινικό δείγμα, το δε φαινόμενο της εντυπωσιακής μείωσης των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης παρατηρήθηκε διεθνώς.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένοι, όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ευρώπη

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Παθήσεων (ECDC), στην Ευρώπη η γρίπη άρχισε να αυξάνεται στις αρχές Δεκεμβρίου, με επικράτηση των στελεχών Α (Η3) και α (Η1)pdm09.

Οι ειδικοί σχολιάζουν πως η διασπορά των ιών της γρίπης είναι ελαφρώς υψηλότερη από την περυσινή περίοδο, αλλά σημαντικά χαμηλότερη από τις περιόδους πριν από την CoViD, όταν - στη φάση που βρισκόμαστε τώρα - παρατηρούταν κορύφωση της επιδημίας.

ΗΠΑ

Παρόμοια εικόνα περιγράφουν και οι επιστήμονες του Αμερικανικού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (CDC). Κάνουν λόγο για σποραδικά κρούσματα, τα οποία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές, με την πλειονότητα να οφείλεται σε στελέχη τύπου Α (Η3Ν2).

Στο σύνολο της χώρας, μόλις το 1,4% των ασθενών που επισκέπτονται γιατρούς έχουν συμπτώματα "γριπώδους συνδρομής" (πυρετό και βήχα ή πονόλαιμο). Όπως αναφέρουν, το ποσοστό είναι πολύ πιο χαμηλό από το αναμενόμενο αυτή την εποχή.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος
Ο FDA ενέκρινε νέο φάρμακο για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος γυναικών
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους