Δεν υπάρχει τρόπος να το συζητήσουμε χωρίς να γίνει είτε πολύ συναισθηματικό, είτε κινδυνολογία. Και απεχθανόμαστε και τα δύο αυτά πράγματα - τουλάχιστον όταν είναι να μιλήσουμε για θέματα σοβαρά. Αν μη τι άλλο, η κατάσταση του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι σοβαρή. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην είναι κάποιος καλά - και υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό, δηλαδή η πανδημία και το στρες της δεν ανήκουν στο παρελθόν.

Και επειδή λίγο-πολύ όλοι έχουμε ζήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ψυχική μας υγεία η κακή επικαιρότητα, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

Προσοχή στις ειδήσεις

Με πολύ απλά λόγια: Το γεγονός ότι συμβαίνουν δέκα (χιλιάδες) κακά πράγματα δεν αναιρεί το ότι εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε, να δουλεύουμε, να υπάρχουμε. Άρα το να είμαστε προσηλωμένοι όλη την ημέρα στη ροή των ειδήσεων δεν βοηθά να διαχειριστούμε το στρες μας. Όσον αφορά τα social media, που μπαίνει και ο παράγοντας του σχολιασμού μέσα, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Προσπαθήστε να ενημερώνεστε από πηγές που είναι έγκυρες και που εμπιστεύεστε, διασταυρώστε πληροφορίες, αλλά μην ασχολείστε με την επικαιρότητα παραπάνω από ό,τι με την ίδια σας τη ζωή.

Μερικές φορές είναι εντάξει να μην γνωρίζουμε πράγματα

Προκλητική δήλωση, αλλά θα εξηγήσουμε: Δεν θέλουμε να πούμε ότι η άγνοια είναι προτιμότερη. Θέλουμε να πούμε ότι ζούμε σε μια εποχή που πιεζόμαστε από παντού να εκφράσουμε τη γνώμη μας, να διαλέγουμε πλευρές και - το κυριότερο - να είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό για τα πάντα. Προσπαθήστε να σκεφτείτε επτά κακά συμβάντα που έγιναν την τελευταία χρονιά και πώς αυτό οδήγησε την πλειοψηφία των ανθρώπων που ακολουθείτε στο ίντερνετ να εκφράσουν δημόσια τη γνώμη τους. Δεν είναι ανάγκη να μπαίνουμε στο χορό για να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε, ειδικά σε βάρος της καθημερινότητάς μας. Και, αλήθεια, θα προτιμούσατε να κάνετε διάλογο για την επικαιρότητα με κάποιο κοντινό σας άτομο, ή με έναν εντελώς άγνωστο στο ίντερνετ; Αυτή η συνεχής ασχολία και σκέψη γύρω από κακές ειδήσεις δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο που δεν σπάει καθόλου εύκολα.

Η ρουτίνα βοηθά (όπως και η ψυχοθεραπεία)

Στην ερώτηση "Πώς να υπάρχω στη ρουτίνα μου όταν ανησυχώ;" η απάντηση είναι "Περισσότερη ρουτίνα". Καλώς ή κακώς, ο εγκέφαλός μας λειτουργεί βάσει συνηθειών, και μερικές φορές χρειάζεται λίγη παραπάνω πίεση. Συνεπώς κάντε αυτά που θα έπρεπε να κάνετε σε κάθε περίπτωση για τον εαυτό σας, δηλαδή σωστή διατροφή, γυμναστική και αρκετό ύπνος Και, τώρα περισσότερο από ποτέ, θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείτε αν στην ρουτίνα σας χωράει και η ψυχοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία ντροπή στο να ζητήσετε βοήθεια για να ελέγξετε το στρες και τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα