Και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να έχουν ξαφνικό πόνο στην κοιλιά, και πολλές από τις αιτίες είναι οι ίδιες, αλλά υπάρχουν καταστάσεις που είναι πιο συχνές στους άνδρες, όπως και καταστάσεις που εμφανίζουν μόνο οι άνδρες. Ορίστε λοιπόν ένας οδηγός για να μάθετε τι προκαλεί τον πόνο στην κοιλιά σας, αν είστε άντρας.

Τι είναι ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα;

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα γενικά, σημαίνει πόνο που νιώθετε κάτω από το επίπεδο του αφαλού σας. Μπορεί να προέρχεται από οποιονδήποτε από τους ιστούς και τα συστήματα οργάνων σε αυτήν την περιοχή. Επειδή υπάρχουν πολλά, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς τι τον προκαλεί.

Αρχικά, μερικά από τα πιο συνηθισμένα πράγματα που θα προκαλέσουν γενικευμένο πόνο στην κοιλιά είναι και αρκετά "ακίνδυνα": Γαστρεντερίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και δυσκοιλιότητα. Αυτά τα προβλήματα λίγο-πολύ έχουν συγκεκριμένη διαχείριση και δεν προκαλούν έντονο πόνο.

Αντί να προσπαθείτε να διαγνώσετε τον πόνο σας, εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό:

-Έντονος πόνος

-Πόνος που συνεχίζει να επιδεινώνεται

-Υψηλός πυρετός

-Αίμα στα κόπρανα

-Δυσκολία να περπατήσετε γύρω από τον πόνο

-Επαναλαμβανόμενοι έμετοι, ειδικά εάν υπάρχει αίμα στον εμετό σας

-Επίμονη αλλαγή στις συνήθειές σας γύρω από την τουαλέτα.

Όταν ο γιατρός ρωτήσει για τον πόνο, πρέπει να του πείτε πού ακριβώς πονάτε. Αυτό μπορεί να είναι μια αρχική ένδειξη για την αιτία; Θα σας ζητήσει να περιγράψετε πώς αισθάνεστε τον πόνο. Συμπτώματα όπως η διάρροια, ο έμετος και τα συμπτώματα του ουροποιητικού μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διάκριση της αιτίας.

Πόνος γύρω από τον αφαλό

Εάν αισθάνεστε πόνο γύρω από τον αφαλό μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Πρώιμη σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης γίνεται συχνά αρχικά αισθητή γύρω από τον αφαλό. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει και σταδιακά να μετακινείται προς τη δεξιά πλευρά. Ο πόνος γίνεται πιο σοβαρός μέσα σε 24 ώρες και χειροτερεύει κατά την κίνηση. Μπορεί να αισθάνεστε ναυτία, να έχετε ελαφρά χαλαρά κόπρανα και πυρετό. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μιας φλεγμονώδους σκωληκοειδούς απόφυσης, επομένως πηγαίνετε άμεσα στο νοσοκομείο.

Έλκος στομάχου

Φλεγμονές ή έλκη στο στομάχι μπορεί να γίνουν αισθητά στο κέντρο της κοιλιάς. Η ναυτία, η δυσπεψία, οι ερυγές, ακόμη και ο έμετος είναι συνηθισμένα συμπτώματα. Το αίμα στον εμετό ή τα μαύρα κόπρανα που μοιάζουν με πίσσα είναι ανησυχητικά σημάδια και πρέπει να πάτε αμέσως στο νοσοκομείο.

Πόνος ακριβώς πάνω από τα οστά της λεκάνης

Εάν αισθάνεστε πόνο ακριβώς πάνω από τα οστά του πυελικού εδάφους, μπορεί να είναι ένα από τα ακόλουθα:

Πόνος στην ουροδόχο κύστη

Ο πόνος της ουροδόχου κύστης είναι γενικά χαμηλός και προς το κέντρο. Μπορεί να είναι ουρολοίμωξη, που σημαίνει ότι μπορεί να ουρείτε περισσότερο, να παρατηρήσετε αίμα στα ούρα σας και να αισθάνεστε κουρασμένοι. Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για πιθανή χορήγηση αντιβιοτικών. Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και σε αυτήν την περιοχή με πιο οξύ και έντονο πόνο, καθώς και δυσκολία στην ούρηση.

Πόνος στους όρχεις

Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο οι παθήσεις των όρχεων να γίνονται αισθητές χαμηλά στην κοιλιά, είτε κεντρικά είτε προς τη μία πλευρά. Αυτό περιλαμβάνει φλεγμονές αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Αν οι όρχεις τραυματιστούν, αυτό μπορεί να γίνει αισθητό και στην κοιλιά. Αν παρατηρήσετε εξογκώματα στους όρχεις σας, αλλαγές στο δέρμα ή οποιαδήποτε έκκριση από το πέος, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Προστατίτιδα

Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το πέος. Αν μολυνθεί, μπορεί να προκαλέσει πόνο που γίνεται αισθητός στα γεννητικά όργανα αλλά και στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Μπορεί να κάνει δύσκολη ή επώδυνη την ούρηση και την εκσπερμάτιση. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία, που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, ή χρόνια, που η θεραπεία της αποτελεί πιο δύσκολο ζήτημα.

Πόνος στη μία πλευρά

Μερικές φορές ο πόνος γίνεται αισθητός μόνο στη μία πλευρά. Μπορεί να είναι οπουδήποτε, ακριβώς δίπλα στον αφαλό σας, μέχρι τη βουβωνική χώρα σας, και αυτές είναι μερικές από τις πιο πιθανές αιτίες:

Σκωληκοειδίτιδα

Όπως είπαμε πιο πάνω, ο πόνος από τη σκωληκοειδίτιδα μπορεί να ξεκινήσει κεντρικά αλλά συνήθως καταλήγει χαμηλά και δεξιά, όπου και βρίσκεται η σκωληκοειδίτιδα. Αν πιέσετε την περιοχή θα πονάει, και ο πόνος θα γίνεται χειρότερος αν βήχετε, φτερνίζεστε ή κινείστε.

Πέτρες στα νεφρά

Ξαφνικός, πολύ έντονος πόνος στην πλάτη, την κοιλιά και τη βουβωνική χώρα μπορεί να οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά. Συνήθως έρχεται κατά κύματα καθώς το σώμα προσπαθεί να σπρώξει την πέτρα από το νεφρό και κατά μήκος του ουροποιητικού συστήματος. Ο πόνος από πέτρες συχνά συνδέεται με ναυτία ή έμετο.

Μυϊκός πόνος

Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι ακόμα και μια υπερβολικά έντονη προπόνηση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά. Αν το παρακάνατε πρόσφατα στη γυμναστική, μπορεί να είναι αυτός ο λόγος. Αν τα παυσίπονα και το ζεστό μπάνιο δεν βοηθήσουν την κατάσταση, μιλήστε με έναν γιατρό.

Κήλες

Οι βουβωνοκήλες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην κοιλιά. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα μαλακό εξόγκωμα ή πρήξιμο στη βουβωνική χώρα σας. Τα εξογκώματα τείνουν να εμφανίζονται όταν τεντώνεστε, βήχετε ή σηκώνετε κάτι βαρύ. Οι κήλες χρειάζονται επείγουσα θεραπεία μόνο αν προκληθεί πρόβλημα στο έντερο και ο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;