Αν σε κάποιον αυξάνεται η αρτηριακή πίεση όταν σηκώνεται όρθιος, μπορεί ενδεχομένως να έχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, προειδοποιούν Ιταλοί ερευνητές.

Ο Dr. Paolo Palatini του University of Padova, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι αύξηση της πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται από την ξαπλωμένη θέση θα μπορούσε να είναι σημαντικός προγνωστικός παράγοντας σε νέους με υπέρταση.

Ο Palatini δήλωσε ότι ακόμα και μικρή αύξηση της πίεσης όταν κάποιος στεκόταν όρθιος (6 - 7 mm Hg) ήταν προγνωστική για σοβαρό καρδιακό γεγονός μακροπρόθεσμα.

Η νέα έρευνα περιέλαβε 1.200 Ιταλούς, ηλικίας 18 έως 45, με υπέρταση που δεν είχε αντιμετωπιστεί.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε λάβει αντιυπερτασική αγωγή πριν την έρευνα και όλοι αρχικά είχαν χαμηλό κίνδυνο για σοβαρά καρδιακά συμβάντα.

Στην έναρξη, ελήφθησαν μετρήσεις πίεσης, με τους συμμετέχοντες σε διάφορες θέσεις, όπως να είναι ξαπλωμένοι ή μετά που σηκώνονταν όρθιοι.

Οι 120 συμμετέχοντες με την υψηλότερη αύξηση  (top 10%) της αρτηριακής πίεσης όταν στέκονταν είχαν 11.4 mm Hg. μέση αύξηση της συστολικής πίεσης. Όλες οι αυξήσεις σε αυτήν την ομάδα ήταν μεγαλύτερες από 6,5 mm Hg.

Σε 17 χρόνια, οι συμμετέχοντες είχαν 105 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα, με πιο συχνά την καρδιακή προσβολή, τη στηθάγχη και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά από προσαρμογές για μέση αρτηριακή πίεση 24ωρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεγάλη αύξηση της πίεσης όταν κάποιος σηκωνόταν όρθιος παρέμενε προγνωστικός  παράγοντας καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων σοβαρών καρδιαγγειακών γεγονότων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Hypertension.

Πηγές:
Hypertension.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο